Een meerderheid van de Catalanen vindt dat het omstreden referendum dat op 1 oktober in de regio georganiseerd werd, geen wettelijke basis vormt voor een afscheiding van Spanje. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de Catalaanse krant El Periodico. In het referendum stemde 90 procent van de kiezers voor de onafhankelijkheid, de opkomst bedroeg 42,3 procent.

Volgens de peiling vindt 55,6 procent van de Catalanen dat het regionale parlement niet over een mandaat beschikt om eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen.

Ook is 68,6 procent voorstander van nieuwe regionale verkiezingen. Ze hopen dat er op die manier een oplossing kan worden gevonden voor de 'stellingenoorlog' waarin Madrid en Catalonië verzeild zijn geraakt.

Ruim twee op de drie Catalanen (68,3 procent) zijn wel voorstander van onderhandelingen over een grondwetshervorming, waarbij Catalonië meer autonomie krijgt toegewezen. Die optie krijgt daarmee de voorkeur op een volledige onafhankelijkheid.

Peiling

De peiling werd afgenomen tussen 16 en 19 oktober bij 800 Catalanen van 18 jaar of ouder, aldus nog El Periodico. De foutenmarge bedraagt 3,5 procent.

De peiling wordt gepubliceerd op de dag dat de Spaanse regering in buitengewone zitting bijeenkomt om maatregelen te nemen voor het geheel of gedeeltelijk opheffen van de Catalaanse autonomie. Dat gebeurt in het kader van grondwetsartikel 155. Nieuwe verkiezingen in Catalonië is een van de mogelijkheden die op tafel liggen.

Een meerderheid van de Catalanen vindt dat het omstreden referendum dat op 1 oktober in de regio georganiseerd werd, geen wettelijke basis vormt voor een afscheiding van Spanje. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de Catalaanse krant El Periodico. In het referendum stemde 90 procent van de kiezers voor de onafhankelijkheid, de opkomst bedroeg 42,3 procent.Volgens de peiling vindt 55,6 procent van de Catalanen dat het regionale parlement niet over een mandaat beschikt om eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen. Ook is 68,6 procent voorstander van nieuwe regionale verkiezingen. Ze hopen dat er op die manier een oplossing kan worden gevonden voor de 'stellingenoorlog' waarin Madrid en Catalonië verzeild zijn geraakt. Ruim twee op de drie Catalanen (68,3 procent) zijn wel voorstander van onderhandelingen over een grondwetshervorming, waarbij Catalonië meer autonomie krijgt toegewezen. Die optie krijgt daarmee de voorkeur op een volledige onafhankelijkheid. De peiling werd afgenomen tussen 16 en 19 oktober bij 800 Catalanen van 18 jaar of ouder, aldus nog El Periodico. De foutenmarge bedraagt 3,5 procent.De peiling wordt gepubliceerd op de dag dat de Spaanse regering in buitengewone zitting bijeenkomt om maatregelen te nemen voor het geheel of gedeeltelijk opheffen van de Catalaanse autonomie. Dat gebeurt in het kader van grondwetsartikel 155. Nieuwe verkiezingen in Catalonië is een van de mogelijkheden die op tafel liggen.