Meer dan honderd miljoen kinderen gaan niet naar school

© Reuters

Het recht op onderwijs bestaat voor vele kinderen enkel op papier. Meer dan 132 miljoen kinderen in opkomende en ontwikkelingslanden gaan niet naar school.

Meer dan 132 miljoen kinderen gaan niet naar school. Daarnaast is bijna veertig procent van de wereldwijd 200 miljoen werklozen jonger dan 25 jaar. Dat blijkt uit een verslag van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef, dat in Berlijn werd oorgesteld ter gelegenheid van zestig jaar Unicef Duitsland.

“Vijfenzeventig procent van alle arme kinderen en jongeren leeft in landen die al een gemiddeld inkomen per hoofd hebben”, aldus Jürgen Heraeus, directeur van Unicef Duitsland. De kloof binnen die landen wordt echter steeds groter. “Het grootste probleem is de ongelijkheid”, beklemtoont ook Dan Toole, Unicef-directeur voor Azië.

Geld en middelen zijn daar vaak al voorhanden. “Maar we moeten garanderen dat dat aanbod ook ieder kind bereikt.”

Vooral meisjes zijn benadeeld

Momenteel gaan al meer kinderen dan vroeger naar een basisschool, maar vaak is de kwaliteit van het onderwijs er nog slecht. Vooral meisjes en kinderen op het platteland zijn benadeeld, klinkt het. Wie uit een arme familie stamt, blijft viermaal zo vaak van school thuis dan kinderen uit rijkere families.

Ondanks de economische groei in vele ontwikkelings- en opkomende landen, blijft armoede de grootste bedreiging voor kinderen. Door ondervoeding in de eerste levensjaren zijn bovendien de leermogelijkheden beperkt. Vooral kinderen in onstabiele staten zoals Afghanistan, Somalië en Zuid-Soedan kennen slechte levensomstandigheden. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content