Ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa zijn meer dan 200 bootvluchtelingen gered. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

De Griekse kustwacht redde dan weer 85 migranten voor de kust van het Griekse eiland Astypalaia, in het zuidoosten van de Egeïsche Zee.

Noodprocedure

"Rekening houdend met het feit dat de zee wild was en er veel volk zat op het slechts 10 meter lange, gammele bootje is er iets na 20.00 uur plaatselijke tijd een noodprocedure opgestart", meldt de marine in een communiqué. De 233 migranten, onder wie 7 vrouwen, zijn overgebracht naar een oorlogsschip. De vluchtelingen, afkomstig van Eritrea, Nigeria, Somalië, Zambia en Pakistan, stellen het goed.

"Ze hadden koud maar hun gezondheidstoestand geldt niet als kritiek", aldus een woordvoerder van de Italiaanse marine. De vluchtelingen in de Egeïsche Zee probeerden in Griekenland te raken via buurland Turkije. Ze hadden een noodsignaal uitgestuurd nadat hun bootje in een storm was terechtgekomen, aldus officiële bronnen.

Drama's vermijden

In totaal zeven Griekse schepen kwamen ter hulp voor een reddingsoperatie die de hele nacht duurde. Het is nog niet duidelijk welke nationaliteit de vluchtelingen hebben.

Begin oktober nog kwamen minstens 400 mensen, onder wie kinderen en vrouwen, om voor de kust van Lampedusa. Midden oktober startte de Italiaanse regering de "Mare nostrum"-operatie, bedoeld om zulke drama's te vermijden. (Belga/AVE)

Ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa zijn meer dan 200 bootvluchtelingen gered. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. De Griekse kustwacht redde dan weer 85 migranten voor de kust van het Griekse eiland Astypalaia, in het zuidoosten van de Egeïsche Zee."Rekening houdend met het feit dat de zee wild was en er veel volk zat op het slechts 10 meter lange, gammele bootje is er iets na 20.00 uur plaatselijke tijd een noodprocedure opgestart", meldt de marine in een communiqué. De 233 migranten, onder wie 7 vrouwen, zijn overgebracht naar een oorlogsschip. De vluchtelingen, afkomstig van Eritrea, Nigeria, Somalië, Zambia en Pakistan, stellen het goed. "Ze hadden koud maar hun gezondheidstoestand geldt niet als kritiek", aldus een woordvoerder van de Italiaanse marine. De vluchtelingen in de Egeïsche Zee probeerden in Griekenland te raken via buurland Turkije. Ze hadden een noodsignaal uitgestuurd nadat hun bootje in een storm was terechtgekomen, aldus officiële bronnen. In totaal zeven Griekse schepen kwamen ter hulp voor een reddingsoperatie die de hele nacht duurde. Het is nog niet duidelijk welke nationaliteit de vluchtelingen hebben. Begin oktober nog kwamen minstens 400 mensen, onder wie kinderen en vrouwen, om voor de kust van Lampedusa. Midden oktober startte de Italiaanse regering de "Mare nostrum"-operatie, bedoeld om zulke drama's te vermijden. (Belga/AVE)