Tepco, het elektriciteitsbedrijf dat de beschadigde kerncentrale van Fukushima uitbaat, heeft een nieuwe lek van zeer radioactief water gemeld. Het lek deed zich voor tijdens pompwerken die bedoeld waren om een ondergrondse kapotte opslagtank leeg te maken. Ongeveer 22 liter is gelekt en is in de aarde getrokken, zo meldt Tokyo Electric Power (Tepco) in een persbericht.

Tepco had de ernst van de lekken erkend en beloofde zo snel mogelijk de kapotte opslagtanks te legen. Het is bij die operatie, waarbij water uit de niet-waterdichte opslagtank 3 naar tank 6 werd overgedragen, dat zich een lek voordeed aan de aansluiting van de gebruikte pomp.

Die pomp, die eind vorig jaar is geïnstalleerd, werd voor de eerste keer gebruikt. Ze werd stopgezet toen het lek werd opgemerkt, maar ruim 20 liter water was al op een oppervlakte van 2 op 3 meter gelekt. Tepco probeert de schade te beperken door het vervuilde stuk grond te verwijderen.

Water is gereinigd, maar blijft radioactief

Tepco zei dat de pomp zo gemaakt is dat tests met helder water niet mogelijk zijn en het bedrijf dus niet kan nagaan of de pomp lekt. Het radioactieve water is afkomstig van de afkoeling van de beschadigde reactoren. Het water is gedeeltelijk gereinigd en gerecycleerd, maar blijft erg radioactief. Tepco heeft besloten om de
ondergrondse opslagtanks niet meer te gebruiken en het water in speciale tanken op te slagen.

In de centrale van Fukushima, die sinds de aardbeving van 11 maart 2011 gesloten is, stapelen de problemen zich de laatste weken op. (Belga/SD)

Tepco, het elektriciteitsbedrijf dat de beschadigde kerncentrale van Fukushima uitbaat, heeft een nieuwe lek van zeer radioactief water gemeld. Het lek deed zich voor tijdens pompwerken die bedoeld waren om een ondergrondse kapotte opslagtank leeg te maken. Ongeveer 22 liter is gelekt en is in de aarde getrokken, zo meldt Tokyo Electric Power (Tepco) in een persbericht. Tepco had de ernst van de lekken erkend en beloofde zo snel mogelijk de kapotte opslagtanks te legen. Het is bij die operatie, waarbij water uit de niet-waterdichte opslagtank 3 naar tank 6 werd overgedragen, dat zich een lek voordeed aan de aansluiting van de gebruikte pomp. Die pomp, die eind vorig jaar is geïnstalleerd, werd voor de eerste keer gebruikt. Ze werd stopgezet toen het lek werd opgemerkt, maar ruim 20 liter water was al op een oppervlakte van 2 op 3 meter gelekt. Tepco probeert de schade te beperken door het vervuilde stuk grond te verwijderen. Water is gereinigd, maar blijft radioactiefTepco zei dat de pomp zo gemaakt is dat tests met helder water niet mogelijk zijn en het bedrijf dus niet kan nagaan of de pomp lekt. Het radioactieve water is afkomstig van de afkoeling van de beschadigde reactoren. Het water is gedeeltelijk gereinigd en gerecycleerd, maar blijft erg radioactief. Tepco heeft besloten om de ondergrondse opslagtanks niet meer te gebruiken en het water in speciale tanken op te slagen. In de centrale van Fukushima, die sinds de aardbeving van 11 maart 2011 gesloten is, stapelen de problemen zich de laatste weken op. (Belga/SD)