De twee partijen zullen geen formele coalitie vormen, maar de DUP-parlementsleden zullen wel steun verlenen aan de minderheidsregering van Theresa May.

Bij de verkiezingen van 8 juni moest May een serieus verlies slikken. Ze had de verkiezingen uitgelokt omdat ze dacht dat die haar een grotere meerderheid in het Lagerhuis zouden opleveren. Haar partij behaalde maar 317 van de 650 zetels, en verloor daarmee de absolute meerderheid. May moest dus op zoek naar de steun van een andere partij, en dat is de DUP geworden die over tien zetels beschikt.

Ultraconservatief

De afgelopen weken lieten beide partijen al verstaan dat de DUP niet zou toetreden tot de regering. De samenwerking ligt voor sommigen binnen de Conservatieve partij moeilijk, omdat de ultraconservatieve Noord-Ierse partij tegen abortus en het homohuwelijk is.

Het regeerakkoord voorziet in een miljard pond extra (1,1 miljard euro) de komende twee jaar voor Noord-Ierland, zei DUP-partijleidster Arlene Foster maandag. Dat geld moet dienen voor 'het stimuleren van de economie en investeringen in nieuwe infrastructuur', verklaarde Foster na de ondertekening. 'Het akkoord geldt voor de hele legislatuur en zal een stabiele regering toelaten', voegde ze toe

De twee partijen zullen geen formele coalitie vormen, maar de DUP-parlementsleden zullen wel steun verlenen aan de minderheidsregering van Theresa May. Bij de verkiezingen van 8 juni moest May een serieus verlies slikken. Ze had de verkiezingen uitgelokt omdat ze dacht dat die haar een grotere meerderheid in het Lagerhuis zouden opleveren. Haar partij behaalde maar 317 van de 650 zetels, en verloor daarmee de absolute meerderheid. May moest dus op zoek naar de steun van een andere partij, en dat is de DUP geworden die over tien zetels beschikt. De afgelopen weken lieten beide partijen al verstaan dat de DUP niet zou toetreden tot de regering. De samenwerking ligt voor sommigen binnen de Conservatieve partij moeilijk, omdat de ultraconservatieve Noord-Ierse partij tegen abortus en het homohuwelijk is. Het regeerakkoord voorziet in een miljard pond extra (1,1 miljard euro) de komende twee jaar voor Noord-Ierland, zei DUP-partijleidster Arlene Foster maandag. Dat geld moet dienen voor 'het stimuleren van de economie en investeringen in nieuwe infrastructuur', verklaarde Foster na de ondertekening. 'Het akkoord geldt voor de hele legislatuur en zal een stabiele regering toelaten', voegde ze toe