Het verdict viel woensdag in de Mauritaanse stad Nouadhibou.

Mohamed Cheikh Ould Mohamed, die sinds 2 januari wordt vastgehouden, had dinsdag, bij de opening van het proces, niet schuldig gepleit aan blasfemie. Het ging om het eerste blasfemieproces in Mauritanië, een land waar de sharia van kracht is.

Hij was opgepakt nadat een artikel (kortstondig) op Mauritaanse sites had gestaan waarin de beschuldigde in de woorden van de rechter "lichtzinnig over de profeet Mohammed had gesproken". In het artikel zou de man beslissingen van de profeet en diens entourage in twijfel hebben getrokken. Het was, zei hij tijdens het proces, niet de bedoeling de profeet te bekritiseren, maar wel een "beroepsgroep te verdedigen die in een slecht daglicht wordt gesteld en slecht behandeld wordt": de smeden. Hij is zelf afkomstig uit een familie van smeden, verklaarde hij nog. In het artikel zou hij volgens Radio Canada de Mauritaanse samenleving hebben verweten de "onrechtvaardige sociale orde" te bestendigen die uit de tijd van de profeet was geërfd. Het is niet duidelijk of dat nog altijd alleen op de positie van de smeden sloeg.

Toeteren

In ieder geval toonde hij voor de rechtbank berouw over zijn acties, zo lieten zijn advocaten naderhand weten.

Het mocht niet baten.

Bij het aanhoren van zijn vonnis viel de man flauw. Hij werd gereanimeerd en naar zijn cel gebracht.

Ondertussen barstte in de rechtszaal het gejuich los, en reden automobilisten blij toeterend door de stad.

Volgens Amnesty International werd hiermee in Mauritanië voor het eerst sinds 1987 een doodvonnis uitgesproken.

Of er beroep wordt aangetekend of kan worden aangetekend is niet duidelijk.

(Belga/RR)

Het verdict viel woensdag in de Mauritaanse stad Nouadhibou.Mohamed Cheikh Ould Mohamed, die sinds 2 januari wordt vastgehouden, had dinsdag, bij de opening van het proces, niet schuldig gepleit aan blasfemie. Het ging om het eerste blasfemieproces in Mauritanië, een land waar de sharia van kracht is.Hij was opgepakt nadat een artikel (kortstondig) op Mauritaanse sites had gestaan waarin de beschuldigde in de woorden van de rechter "lichtzinnig over de profeet Mohammed had gesproken". In het artikel zou de man beslissingen van de profeet en diens entourage in twijfel hebben getrokken. Het was, zei hij tijdens het proces, niet de bedoeling de profeet te bekritiseren, maar wel een "beroepsgroep te verdedigen die in een slecht daglicht wordt gesteld en slecht behandeld wordt": de smeden. Hij is zelf afkomstig uit een familie van smeden, verklaarde hij nog. In het artikel zou hij volgens Radio Canada de Mauritaanse samenleving hebben verweten de "onrechtvaardige sociale orde" te bestendigen die uit de tijd van de profeet was geërfd. Het is niet duidelijk of dat nog altijd alleen op de positie van de smeden sloeg.In ieder geval toonde hij voor de rechtbank berouw over zijn acties, zo lieten zijn advocaten naderhand weten.Het mocht niet baten.Bij het aanhoren van zijn vonnis viel de man flauw. Hij werd gereanimeerd en naar zijn cel gebracht. Ondertussen barstte in de rechtszaal het gejuich los, en reden automobilisten blij toeterend door de stad. Volgens Amnesty International werd hiermee in Mauritanië voor het eerst sinds 1987 een doodvonnis uitgesproken.Of er beroep wordt aangetekend of kan worden aangetekend is niet duidelijk.(Belga/RR)