Voormalig eurocommissaris Mario Monti heeft van president Giorgio Napolitano de opdracht gekregen een nieuwe Italiaanse regering te vormen.
Dat heeft het presidentschap meegedeeld. Berlusconi zegde Monti alvast zijn steun voor een technische regering toe. Berlusconi's coalitiepartner, het extreemrechtse Lega Nord, is de enige partij die zich tegen kant, omdat ze het programma van de regering nog niet kennen. Waarnemers zeggen dat de Lega Nord al vooruitkijkt naar verkiezingen.

Na een dag van consultaties op het presidentieel paleis belastte Napolitano de 68-jarige Monti met de vorming van een nieuwe regering. Naar alle verwachtingen wordt dat een regering van technocraten.

Monti aanvaardde de opdracht volgens een functionaris "met voorbehoud". Hij zou dra meer toelichting geven. De consultatieronde van Napolitano moet verzekeren dat er een consensus en een parlementaire meerderheid bestaat rond de figuur van Monti.

Volgens de grondwet moet de benoeming van de oud-eurocommissaris binnen tien dagen goedgekeurd worden in beide kamers van het parlement. Ontslagnemend premier Silvio Berlusconi toonde zich in een televisietoespraak alvast bereid een technische regering te steunen. Berlusconi, die eerder zijn ontslag als premier indiende, liet er geen twijfel over bestaan dat hij voor zichzelf nog een rol weggelegd ziet in de nationale politiek.

Monti is vastberaden

Monti is ervan overtuigd dat Italië de crisis "kan overwinnen" dankzij "een collectieve inspanning". Volgens de voormalige eurocommissaris zal zijn regering van nationale eenheid zich concentreren op "inspanningen om de financiële situatie van Italië op te lossen en om economische groei te stimuleren, met aandacht voor sociale billijkheid". Monti, stelde zichzelf in zijn eerste verklaring geen deadline voor de vorming van de regering, en liet evenmin in zijn kaarten kijken over mogelijke kandidaten.(Belga/INM/SD)

Voormalig eurocommissaris Mario Monti heeft van president Giorgio Napolitano de opdracht gekregen een nieuwe Italiaanse regering te vormen. Dat heeft het presidentschap meegedeeld. Berlusconi zegde Monti alvast zijn steun voor een technische regering toe. Berlusconi's coalitiepartner, het extreemrechtse Lega Nord, is de enige partij die zich tegen kant, omdat ze het programma van de regering nog niet kennen. Waarnemers zeggen dat de Lega Nord al vooruitkijkt naar verkiezingen. Na een dag van consultaties op het presidentieel paleis belastte Napolitano de 68-jarige Monti met de vorming van een nieuwe regering. Naar alle verwachtingen wordt dat een regering van technocraten. Monti aanvaardde de opdracht volgens een functionaris "met voorbehoud". Hij zou dra meer toelichting geven. De consultatieronde van Napolitano moet verzekeren dat er een consensus en een parlementaire meerderheid bestaat rond de figuur van Monti. Volgens de grondwet moet de benoeming van de oud-eurocommissaris binnen tien dagen goedgekeurd worden in beide kamers van het parlement. Ontslagnemend premier Silvio Berlusconi toonde zich in een televisietoespraak alvast bereid een technische regering te steunen. Berlusconi, die eerder zijn ontslag als premier indiende, liet er geen twijfel over bestaan dat hij voor zichzelf nog een rol weggelegd ziet in de nationale politiek. Monti is vastberaden Monti is ervan overtuigd dat Italië de crisis "kan overwinnen" dankzij "een collectieve inspanning". Volgens de voormalige eurocommissaris zal zijn regering van nationale eenheid zich concentreren op "inspanningen om de financiële situatie van Italië op te lossen en om economische groei te stimuleren, met aandacht voor sociale billijkheid". Monti, stelde zichzelf in zijn eerste verklaring geen deadline voor de vorming van de regering, en liet evenmin in zijn kaarten kijken over mogelijke kandidaten.(Belga/INM/SD)