Dat heeft Marine Le Pen gezegd tijdens een interview op de Griekse televisiezender Mega. Ze treedt daarmee in de voetsporen van de Britse premier David Cameron. Hij belooft een referendum over de 'Brexit' als hij in mei opnieuw verkozen wordt als Brits premier.

'Frexit'

In het televisie-interview lichtte Le Pen een tipje van de sluier van haar campagne. 'Het idee is om aan het Franse volk te zeggen: als u mij verkiest, komt er na zes maanden een referendum voor of tegen het vertrek uit de Europese Unie.' Meteen is de term 'Frexit' geboren.

'De Europese Unie', herhaalde Le Pen haar bekende standpunt, 'is de dood van onze economie, van ons systeem van sociale bescherming, van onze identiteit. En ik heb weinig zin in zelfmoord.'

Opmars

Het extreemrechtse Front National scoorde zondag minder goed dan verwacht in de eerste ronde van de Franse departementsverkiezingen, maar toch lijkt de partij zich opgewerkt te hebben tot een gevestigde waarde. Sinds het FN bij de Europese verkiezingen in 2014 als de grootste partij uit de bus is gekomen, sluiten waarnemers niet langer uit dat voorzitster Le Pen goed zou kunnen scoren bij de presidentsverkiezingen in 2017. Volgens sommigen kan ze het zelfs schoppen tot de volgende president.

Uit een recente peiling van het Ifop-instituut bleek dat Marine Le Pen op dit moment met voorsprong de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zou winnen. In de tweede ronde zou Le Pen echter duidelijk de duimen moeten leggen, wie haar tegenstander ook moge zijn. (Belga/KVDA)

Dat heeft Marine Le Pen gezegd tijdens een interview op de Griekse televisiezender Mega. Ze treedt daarmee in de voetsporen van de Britse premier David Cameron. Hij belooft een referendum over de 'Brexit' als hij in mei opnieuw verkozen wordt als Brits premier.In het televisie-interview lichtte Le Pen een tipje van de sluier van haar campagne. 'Het idee is om aan het Franse volk te zeggen: als u mij verkiest, komt er na zes maanden een referendum voor of tegen het vertrek uit de Europese Unie.' Meteen is de term 'Frexit' geboren. 'De Europese Unie', herhaalde Le Pen haar bekende standpunt, 'is de dood van onze economie, van ons systeem van sociale bescherming, van onze identiteit. En ik heb weinig zin in zelfmoord.'Het extreemrechtse Front National scoorde zondag minder goed dan verwacht in de eerste ronde van de Franse departementsverkiezingen, maar toch lijkt de partij zich opgewerkt te hebben tot een gevestigde waarde. Sinds het FN bij de Europese verkiezingen in 2014 als de grootste partij uit de bus is gekomen, sluiten waarnemers niet langer uit dat voorzitster Le Pen goed zou kunnen scoren bij de presidentsverkiezingen in 2017. Volgens sommigen kan ze het zelfs schoppen tot de volgende president. Uit een recente peiling van het Ifop-instituut bleek dat Marine Le Pen op dit moment met voorsprong de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zou winnen. In de tweede ronde zou Le Pen echter duidelijk de duimen moeten leggen, wie haar tegenstander ook moge zijn. (Belga/KVDA)