Minstens 1.500 migranten hebben dinsdagnacht in het Franse Calais geprobeerd de Kanaaltunnel binnen te geraken, om zo Engeland te bereiken. Daarbij is één man om het leven gekomen. Het zou gaan om een Soedanese twintiger. Hij werd aangereden door een vrachtwagen die van de ferry kwam.

'Ons team heeft vanochtend een lichaam gevonden en de brandweer heeft bevestigd dat hij overleden is', aldus een woordvoerder van Eurotunnel. Sinds juni zijn er in de buurt van de Kanaaltunnel al negen migranten om het leven gekomen. Vorige week was het treinverkeer gehinderd nadat er op het dak van een trein een lichaam gevonden werd.

'Migratiestroom lijkt te veel voor de regering'

'Het is allemaal 's nachts gebeurd en om 6 uur 's ochtends had de Franse politie nog veel werk voor de boeg', zegt een politiebron. Hij voegde eraan toe dat 500 tot 1.000 migranten zich nog steeds in de buurt van de tunnel bevinden. Volgens een woordvoerder van Eurotunnel komen dergelijke incidenten 'bijna iedere nacht voor'. 'De regering moet de migratiestroom vanuit Calais stoppen, maar het lijkt te veel te zijn voor hen.' Maandagnacht hadden 2.000 migranten al hetzelfde geprobeerd, dat was de grootste poging in anderhalve maand. Daarbij geraakten enkele mensen gewond.

Het voorval heeft voor serieuze vertragingen gezorgd. Passagiers stonden een uur stil aan de Britse kant en een half uur aan de Franse kant. Eurotunnel gaf al aan een schadevergoeding van 9,7 miljoen euro aan de Franse en Britse regering te vragen, als compensatie voor uitgaven en exploitatie­verliezen als gevolg van de toestroom aan migranten. De Britse premier David Cameron liet vanuit Singapore weten dat hij meeleeft met de Britse vakantiegangers en dat de situatie niet voldoende is.

Leger inzetten

Cameron benadrukte ook dat het onnodig is om een schuldige aan te duiden voor de herhaaldelijke sluiting van de Eurotunnel. 'Het gaan erom samen te werken met de Fransen, bijkomende veiligheidsmaatregelen te installeren en te investeren waar dat nodig is. Dit is zeer verontrustend. We hebben geld geïnvesteerd in een afsluiten rond Calais, alsook afsluitingen rond de ingang van de tunnel. (Die zou deze week af moeten zijn, nvdr.) We doen alles wat we kunnen, we weten hoe belangrijk dit is.'

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft intussen een COBRA-vergadering bijeen geroepen. Dat is een soort noodvergadering binnen de Britse regering, waar departementsoverschrijdende problemen met een hoge prioriteit besproken worden. UKIP-leider Nigel Farage liet weten dat hij het leger wil inzetten om binnenkomende voertuigen te doorzoeken op migranten. (NS)

Minstens 1.500 migranten hebben dinsdagnacht in het Franse Calais geprobeerd de Kanaaltunnel binnen te geraken, om zo Engeland te bereiken. Daarbij is één man om het leven gekomen. Het zou gaan om een Soedanese twintiger. Hij werd aangereden door een vrachtwagen die van de ferry kwam.'Ons team heeft vanochtend een lichaam gevonden en de brandweer heeft bevestigd dat hij overleden is', aldus een woordvoerder van Eurotunnel. Sinds juni zijn er in de buurt van de Kanaaltunnel al negen migranten om het leven gekomen. Vorige week was het treinverkeer gehinderd nadat er op het dak van een trein een lichaam gevonden werd.'Migratiestroom lijkt te veel voor de regering''Het is allemaal 's nachts gebeurd en om 6 uur 's ochtends had de Franse politie nog veel werk voor de boeg', zegt een politiebron. Hij voegde eraan toe dat 500 tot 1.000 migranten zich nog steeds in de buurt van de tunnel bevinden. Volgens een woordvoerder van Eurotunnel komen dergelijke incidenten 'bijna iedere nacht voor'. 'De regering moet de migratiestroom vanuit Calais stoppen, maar het lijkt te veel te zijn voor hen.' Maandagnacht hadden 2.000 migranten al hetzelfde geprobeerd, dat was de grootste poging in anderhalve maand. Daarbij geraakten enkele mensen gewond.Het voorval heeft voor serieuze vertragingen gezorgd. Passagiers stonden een uur stil aan de Britse kant en een half uur aan de Franse kant. Eurotunnel gaf al aan een schadevergoeding van 9,7 miljoen euro aan de Franse en Britse regering te vragen, als compensatie voor uitgaven en exploitatie­verliezen als gevolg van de toestroom aan migranten. De Britse premier David Cameron liet vanuit Singapore weten dat hij meeleeft met de Britse vakantiegangers en dat de situatie niet voldoende is. Leger inzettenCameron benadrukte ook dat het onnodig is om een schuldige aan te duiden voor de herhaaldelijke sluiting van de Eurotunnel. 'Het gaan erom samen te werken met de Fransen, bijkomende veiligheidsmaatregelen te installeren en te investeren waar dat nodig is. Dit is zeer verontrustend. We hebben geld geïnvesteerd in een afsluiten rond Calais, alsook afsluitingen rond de ingang van de tunnel. (Die zou deze week af moeten zijn, nvdr.) We doen alles wat we kunnen, we weten hoe belangrijk dit is.'De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft intussen een COBRA-vergadering bijeen geroepen. Dat is een soort noodvergadering binnen de Britse regering, waar departementsoverschrijdende problemen met een hoge prioriteit besproken worden. UKIP-leider Nigel Farage liet weten dat hij het leger wil inzetten om binnenkomende voertuigen te doorzoeken op migranten. (NS)