Macron wil ‘kader en regels’ voor de islam in Frankrijk

© AFP

Die regels moeten garanderen dat de godsdienst overal wordt beleden op een manier die conform is met de wetgeving, zei de Franse president maandag in een toespraak voor beide parlementaire kamers. ‘Er is een radicale, agressieve strekking van de islam, die tot doel heeft onze regels en wetten in vraag te stellen’, zei Macron.

De Franse president Emmanuel Macron wil ‘een kader en regels’ voor de islam in Frankrijk vastleggen. Die moeten garanderen dat deze godsdienst overal wordt beleden op een manier die conform is met de wetgeving, zei Macron maandag in een toespraak voor beide parlementaire kamers.

‘De republiek heeft geen reden om problemen te hebben met de islam, niet meer dan met een andere godsdienst’, zei het staatshoofd in het kasteel van Versailles. ‘Maar er is een radicale, agressieve strekking, die tot doel heeft onze regels en wetten in vraag te stellen’, voegde hij eraan toe.

Frankrijk was de voorbije jaren doel van een reeks islamistische terreuraanslagen en zit al lang met de vraag hoe radicalisering kan verhinderd worden. De strenge scheiding van kerk en staat bemoeilijkt ook samenwerking met de officiële islaminstellingen.

Zo kan de Frans overheid bijvoorbeeld geen theologische opleiding financieren. Ook de vorige socialistische regering had een poging ondernomen om de Franse islamitische instellingen te herpositioneren.

Macron zei maandag dat iedereen moet beseffen dat in Frankrijk vrijheid van denken, vrijheid van kritiek, gelijkheid tussen vrouwen en mannen ‘onschendbare principes’ zijn. ‘En ik weet dat de overgrote meerderheid van onze islamitische landgenoten dat beseft, deelt en ondersteunt’, verklaarde hij.

Partner Content