Op de top hebben de Europese leiders het onder andere over de strijd tegen terreur, over migratie, defensie, handel en klimaat. 'Allemaal onderwerpen die Europa vorm geven en die het mogelijk maken dat Europa een concreet antwoord kan bieden op de dagelijkse bezorgdheden en op de ontwrichtingen die met de globalisering gepaard gaan', zei de Franse President Emmanuel Macron.

'Dat is ook ons project, dat ik hier met mijn collega's wil verdedigen.' Het valt nog af te wachten of Macron, die opnieuw beklemtoonde dat hij 'hand in hand' met Duitsland samenwerkt, het Europese project effectief een nieuwe impuls kan geven.

Maar alvast premier Charles Michel wacht hoopvol af, zo liet hij verstaan. 'We zullen de volgende maanden zien of Emmanuel Macron het bewijs kan leveren dat hij in staat is om in Frankrijk structurele hervormingen op te starten die ook zijn Europese partners meer vertrouwen kunnen geven. En een momentum kunnen creëren voor sterke beslissingen op Europees niveau.'

Overigens had Macron op zijn eerste top graag meteen met een trofee willen uitpakken. Hij wil een discussie op gang brengen over de invoering van een Europese vorm van controle op buitenlandse investeringen in strategische sectoren. Achter de schermen krijgt hij de steun van Duitsland, dat gruwt van de idee dat Chinese (overheids)bedrijven zonder veel problemen Duitse kroonjuwelen kunnen opkopen.

Dat was vorig jaar bijvoorbeeld het geval met Kuka, een fabrikant van hoogtechnologische robotica. De discussie wordt echter uitgesteld, de Commissie zal intussen 'de noden' van de Europese Unie onderzoeken. Landen als Griekenland en Portugal hebben minder problemen met Chinese investeringen omdat die hen helpen hun economie er weer bovenop te krijgen. Ook Tsjechië en de Noord-Europese landen willen hun markten opengooien.

Behalve wat zijn opstelling in concrete dossiers betreft, is het ook afwachten voor welke Europese politieke familie Macron zal kiezen. Grootste kanshebber om Macrons partij La République En Marche! aan boord te hijsen, lijkt de liberale ALDE van Guy Verhofstadt.

De Nederlandse premier Mark Rutte - die ook bij de ALDE hoort - zei donderdag dat de keuze van Macron nog even op zich zal laten wachten omdat hij momenteel andere prioriteiten heeft. 'Ik denk dat de man bezig is zijn voeten onder het bureau te krijgen in het Elysée en een regering te vormen', aldus Rutte.

Op de top hebben de Europese leiders het onder andere over de strijd tegen terreur, over migratie, defensie, handel en klimaat. 'Allemaal onderwerpen die Europa vorm geven en die het mogelijk maken dat Europa een concreet antwoord kan bieden op de dagelijkse bezorgdheden en op de ontwrichtingen die met de globalisering gepaard gaan', zei de Franse President Emmanuel Macron. 'Dat is ook ons project, dat ik hier met mijn collega's wil verdedigen.' Het valt nog af te wachten of Macron, die opnieuw beklemtoonde dat hij 'hand in hand' met Duitsland samenwerkt, het Europese project effectief een nieuwe impuls kan geven. Maar alvast premier Charles Michel wacht hoopvol af, zo liet hij verstaan. 'We zullen de volgende maanden zien of Emmanuel Macron het bewijs kan leveren dat hij in staat is om in Frankrijk structurele hervormingen op te starten die ook zijn Europese partners meer vertrouwen kunnen geven. En een momentum kunnen creëren voor sterke beslissingen op Europees niveau.' Overigens had Macron op zijn eerste top graag meteen met een trofee willen uitpakken. Hij wil een discussie op gang brengen over de invoering van een Europese vorm van controle op buitenlandse investeringen in strategische sectoren. Achter de schermen krijgt hij de steun van Duitsland, dat gruwt van de idee dat Chinese (overheids)bedrijven zonder veel problemen Duitse kroonjuwelen kunnen opkopen. Dat was vorig jaar bijvoorbeeld het geval met Kuka, een fabrikant van hoogtechnologische robotica. De discussie wordt echter uitgesteld, de Commissie zal intussen 'de noden' van de Europese Unie onderzoeken. Landen als Griekenland en Portugal hebben minder problemen met Chinese investeringen omdat die hen helpen hun economie er weer bovenop te krijgen. Ook Tsjechië en de Noord-Europese landen willen hun markten opengooien. Behalve wat zijn opstelling in concrete dossiers betreft, is het ook afwachten voor welke Europese politieke familie Macron zal kiezen. Grootste kanshebber om Macrons partij La République En Marche! aan boord te hijsen, lijkt de liberale ALDE van Guy Verhofstadt. De Nederlandse premier Mark Rutte - die ook bij de ALDE hoort - zei donderdag dat de keuze van Macron nog even op zich zal laten wachten omdat hij momenteel andere prioriteiten heeft. 'Ik denk dat de man bezig is zijn voeten onder het bureau te krijgen in het Elysée en een regering te vormen', aldus Rutte.