Een bezorgd Luxemburg vreest 'van de landkaart geveegd' te worden door de kerncentrale van Cattenom, gelegen op Frans grondgebied nabij de Luxemburgse grens. Luxemburg is zelfs bereid een financiële bijdrage te leveren voor de sluiting van de kerncentrale. Dat verklaarde de Luxemburgse minister-president Xavier Bettel tijdens een bezoek van zijn Franse collega Manuel Valls aan het land.

De kerncentrale van Cattenom, die al sinds de jaren 80 in gebruik is, ligt slechts enkele kilometers van de Luxemburgse en Duitse grens verwijderd. Ook Duitsland vraagt al langer de sluiting van de verouderde centrale. De oudste kerncentrale van Frankrijk, in Fessenheim, nabij de Duitse en Zwitserse grens, baart Duitsland eveneens zorgen. Die wordt in 2017 gesloten.

Afhankelijk van kernenergie

Valls antwoordde dat hij akte heeft genomen van de vraag zonder een concrete sluitingsdatum van de kerncentrale in het vooruitzicht te stellen.

Geen enkel ander land in de wereld is zo afhankelijk van kernenergie als Frankrijk. Zo'n 75 procent van de geproduceerde stroom is afkomstig uit kernenergie. Het land wil dit aandeel terugbrengen tot 50 procent tegen 2025 door 24 reactoren te sluiten. (TE)

Een bezorgd Luxemburg vreest 'van de landkaart geveegd' te worden door de kerncentrale van Cattenom, gelegen op Frans grondgebied nabij de Luxemburgse grens. Luxemburg is zelfs bereid een financiële bijdrage te leveren voor de sluiting van de kerncentrale. Dat verklaarde de Luxemburgse minister-president Xavier Bettel tijdens een bezoek van zijn Franse collega Manuel Valls aan het land. De kerncentrale van Cattenom, die al sinds de jaren 80 in gebruik is, ligt slechts enkele kilometers van de Luxemburgse en Duitse grens verwijderd. Ook Duitsland vraagt al langer de sluiting van de verouderde centrale. De oudste kerncentrale van Frankrijk, in Fessenheim, nabij de Duitse en Zwitserse grens, baart Duitsland eveneens zorgen. Die wordt in 2017 gesloten.Valls antwoordde dat hij akte heeft genomen van de vraag zonder een concrete sluitingsdatum van de kerncentrale in het vooruitzicht te stellen. Geen enkel ander land in de wereld is zo afhankelijk van kernenergie als Frankrijk. Zo'n 75 procent van de geproduceerde stroom is afkomstig uit kernenergie. Het land wil dit aandeel terugbrengen tot 50 procent tegen 2025 door 24 reactoren te sluiten. (TE)