Volgens de Libiër Khaled Hemidi is de NAVO verantwoordelijk voor de dood van zijn echtgenote en drie kinderen. Zij kwamen om tijdens een bombardement dat gericht was tegen zijn vader, die nauwe banden heeft met het Libische regime. Hij diende daarom een klacht in tegen de NAVO bij het Belgische gerecht. Zijn advocaten zeggen dat dit de eerste klacht van die aard is tegen de NAVO.

'We zijn een procedure gestart en hebben vandaag via een deurwaarder een zeventien bladzijden tellende klacht ingediend tegen de NAVO', aldus de advocaat van de man, Ghislain Dubois. Hemidi verloor tijdens het bombardement zijn twee dochters van vier en vijf jaar oud, een zoontje van drie en zijn 34-jarige vrouw Safae.

'Provisionele toekenning van 100.000 euro'
Advocaat Dubois neemt de verdediging op zich samen met zijn Franse collega Marcel Ceccaldi. Die stapte begin juli, in naam van het regime in Tripoli, naar het Internationale Strafhof in Den Haag met een klacht tegen de NAVO wegens 'oorlogsmisdaden'.

De eerste zitting van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel in de zaak vindt binnen dit en tien dagen plaats, aldus de Belgische advocaat. 'We zullen er pleiten voor de onmiddellijke aanstelling van een gespecialiseerde psycholoog en een vastgoeddeskundige, en willen een voorlopige toekenning van 100.000 euro aan onze cliënt.'

De vergoeding vragen ze voor de morele (verlies van verwanten) en materiële (vernieling van huis) schade die Hemidi geleden heeft. De beide advocaten vragen de rechtbank een vastgoedexpert en een psycholoog naar Tripoli te sturen om de schade op te meten.

'Eerste klacht in die aard'

De advocaten zeggen dat het de eerste klacht van die aard is, die tegen het Atlantische militaire bondgenootschap ingediend werd. Volgens Ceccaldi zal 'deze procedure een precedent scheppen, tenzij de rechter zich onbevoegd verklaart.'

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie zei dat ze nota genomen had van wat in de pers verschenen was, maar nog niet officieel op de hoogte was gebracht van de klacht.

Het bombardement vond op 20 juni plaats in Sorman, 70 kilometer ten westen van Tripoli, op een site die door de NAVO beschouwd wordt als een controlecentrum en dus 'een legitiem militair doelwit'. Bij het bombardement vielen vijftien doden. (Belga/SD)

Volgens de Libiër Khaled Hemidi is de NAVO verantwoordelijk voor de dood van zijn echtgenote en drie kinderen. Zij kwamen om tijdens een bombardement dat gericht was tegen zijn vader, die nauwe banden heeft met het Libische regime. Hij diende daarom een klacht in tegen de NAVO bij het Belgische gerecht. Zijn advocaten zeggen dat dit de eerste klacht van die aard is tegen de NAVO. 'We zijn een procedure gestart en hebben vandaag via een deurwaarder een zeventien bladzijden tellende klacht ingediend tegen de NAVO', aldus de advocaat van de man, Ghislain Dubois. Hemidi verloor tijdens het bombardement zijn twee dochters van vier en vijf jaar oud, een zoontje van drie en zijn 34-jarige vrouw Safae. 'Provisionele toekenning van 100.000 euro' Advocaat Dubois neemt de verdediging op zich samen met zijn Franse collega Marcel Ceccaldi. Die stapte begin juli, in naam van het regime in Tripoli, naar het Internationale Strafhof in Den Haag met een klacht tegen de NAVO wegens 'oorlogsmisdaden'. De eerste zitting van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel in de zaak vindt binnen dit en tien dagen plaats, aldus de Belgische advocaat. 'We zullen er pleiten voor de onmiddellijke aanstelling van een gespecialiseerde psycholoog en een vastgoeddeskundige, en willen een voorlopige toekenning van 100.000 euro aan onze cliënt.' De vergoeding vragen ze voor de morele (verlies van verwanten) en materiële (vernieling van huis) schade die Hemidi geleden heeft. De beide advocaten vragen de rechtbank een vastgoedexpert en een psycholoog naar Tripoli te sturen om de schade op te meten.'Eerste klacht in die aard' De advocaten zeggen dat het de eerste klacht van die aard is, die tegen het Atlantische militaire bondgenootschap ingediend werd. Volgens Ceccaldi zal 'deze procedure een precedent scheppen, tenzij de rechter zich onbevoegd verklaart.' De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie zei dat ze nota genomen had van wat in de pers verschenen was, maar nog niet officieel op de hoogte was gebracht van de klacht. Het bombardement vond op 20 juni plaats in Sorman, 70 kilometer ten westen van Tripoli, op een site die door de NAVO beschouwd wordt als een controlecentrum en dus 'een legitiem militair doelwit'. Bij het bombardement vielen vijftien doden. (Belga/SD)