Bij een uit de hand gelopen betoging tegen een gewapende militie zijn in Tripoli minstens 31 doden en 285 gewonden gevallen. Dat heeft de Libische minister van Volksgezondheid Noureddine Daghmane gezegd. De minister zei op de televisiezender Libya al-Ahrar dat het om een voorlopige balans gaat en dat de dodentol nog kan oplopen.

Onder vuur genomen

Honderden mensen waren na het vrijdaggebed op straat gekomen en opgetrokken naar het hoofdkwartier van een gewapende militie die afkomstig is uit Misrata. Ze wilden op die manier hun ongenoegen uiten over de aanwezigheid van de militie in de stad. Maar toen ze daar waren aangekomen, werden de deelnemers aan de vreedzame betoging onder vuur genomen door de leden van de militie.

Als reactie daarop zouden gewapende mannen, die deel uitmaken van andere milities, een tijdje later het hoofdkwartier hebben bestormd. Het gebouw werd ook in brand gestoken.

Strukelbok

Volgens de woordvoerder van het ministerie voor Volksgezondheid is het onmogelijk om uit te maken hoeveel van de dodelijke slachtoffers hadden deelgenomen aan de vreedzame betoging en hoeveel er deel uitmaakten van een van de milities. "Het is totale chaos", luidt het.

In Tripoli komen regelmatig mensen op straat om te protesteren tegen de aanwezigheid van gewapende milities in de stad. Die milities speelden een belangrijke rol in het omverwerpen van het kolonelsregime van Kadhafi. Maar na zijn val weigerden ze de wapens neer te leggen en bleven ze in de hoofdstad hangen. Ze vormen zo een aanzienlijk struikelblok in de overgang naar een democratische, stabiele samenleving. (Belga/TV)

Bij een uit de hand gelopen betoging tegen een gewapende militie zijn in Tripoli minstens 31 doden en 285 gewonden gevallen. Dat heeft de Libische minister van Volksgezondheid Noureddine Daghmane gezegd. De minister zei op de televisiezender Libya al-Ahrar dat het om een voorlopige balans gaat en dat de dodentol nog kan oplopen.Honderden mensen waren na het vrijdaggebed op straat gekomen en opgetrokken naar het hoofdkwartier van een gewapende militie die afkomstig is uit Misrata. Ze wilden op die manier hun ongenoegen uiten over de aanwezigheid van de militie in de stad. Maar toen ze daar waren aangekomen, werden de deelnemers aan de vreedzame betoging onder vuur genomen door de leden van de militie. Als reactie daarop zouden gewapende mannen, die deel uitmaken van andere milities, een tijdje later het hoofdkwartier hebben bestormd. Het gebouw werd ook in brand gestoken.Volgens de woordvoerder van het ministerie voor Volksgezondheid is het onmogelijk om uit te maken hoeveel van de dodelijke slachtoffers hadden deelgenomen aan de vreedzame betoging en hoeveel er deel uitmaakten van een van de milities. "Het is totale chaos", luidt het.In Tripoli komen regelmatig mensen op straat om te protesteren tegen de aanwezigheid van gewapende milities in de stad. Die milities speelden een belangrijke rol in het omverwerpen van het kolonelsregime van Kadhafi. Maar na zijn val weigerden ze de wapens neer te leggen en bleven ze in de hoofdstad hangen. Ze vormen zo een aanzienlijk struikelblok in de overgang naar een democratische, stabiele samenleving. (Belga/TV)