Op het Tunesische toeristeneiland Djerba zitten Khaddafigetrouwen en rebbellen in een 'geheim' overleg samen met een speciaal gezant van de Verenigde Naties (VN) om de situatie in Libië te bespreken.

Dat is uit gelijkluidende bronnen vernomen. Op de luchthaven van het eiland bevinden zich een vliegtuig uit Zuid-Afrika en twee helikopters uit Qatar. Eerstgenoemd land ijvert al een tijdje voor een bemiddelde oplossing, Qatar steunt vanaf het begin van de burgeroorlog de rebellen.

Onder de onderhandelaars zijn ministers en veiligheidsfunctionarissen van het regime van kolonel Muammar Khaddafi, zei een bron dicht bij de Tunesische veiligheidsdiensten. Namen noemen, kon hij echter niet.

VN-gezant al-Khatib

Ook de oud-minister van Buitenlandse Zaken van Jordanië Abdul Ilah al-Khatib is erbij. Al-Khatib is er als speciaal gezant van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon. Bij zijn aankomst verklaarde hij in Tunesië te zijn om zich bij de vertegenwoordigers van beide partijen te voegen. De Tunesische staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Radhouane Rouissi ontving al-Khatib, die zo snel mogelijk de Tunesische overgangspremier Béji Caïd Essebsi zal ontmoeten.

Eerder had Ban Ki-Moon al zijn 'sterke overtuiging' uitgesproken dat 'er geen militaire oplossing' is voor Libië. Hij riep de verschillende partijen op om zich 'onmiddellijk te engageren in een dialoog' met de speciale gezant van de Verenigde Naties.

Er zou volgens een Tunesische bron die nauw bij de onderhandelingen betrokken is, ook een afvaardiging van de Venezolaanse president Hugo Chavez bij zijn.

Libische minister van Binnenlandse Zaken gevlucht?

In Caïro arriveerde maandag overigens de Libische minister van Binnenlandse Zaken aan boord van zijn privévliegtuig. Gevraagd naar zijn aanwezigheid in de Egyptische hoofdstad zei Nasr Mabruk Abdullah er te zijn 'als toerist'.

Geruchten willen echter dat het een vluchtpoging betreft. Abdullah was vergezeld van negen gezinsleden. Hij volgde in juni Abdul Fatah Younis op, die naar de rebellen was overgelopen. Younis werd intussen door een andere fractie van de heterogeen samengestelde rebellenbeweging gearresteerd en vermoord.

Kloppen de geruchten, dan verliest Khaddafi voor de tweede maal zijn minister van Binnenlandse Zaken sinds de protesten uitbraken.

Rebellen rukken op

Ondertussen rukken de rebellen steeds verder op richting hoofdstad Tripoli, het bolwerk van Khaddafi. Zij zijn genaderd tot op 40 kilometer van de hoofdstad. (Belga/SD)

Op het Tunesische toeristeneiland Djerba zitten Khaddafigetrouwen en rebbellen in een 'geheim' overleg samen met een speciaal gezant van de Verenigde Naties (VN) om de situatie in Libië te bespreken.Dat is uit gelijkluidende bronnen vernomen. Op de luchthaven van het eiland bevinden zich een vliegtuig uit Zuid-Afrika en twee helikopters uit Qatar. Eerstgenoemd land ijvert al een tijdje voor een bemiddelde oplossing, Qatar steunt vanaf het begin van de burgeroorlog de rebellen. Onder de onderhandelaars zijn ministers en veiligheidsfunctionarissen van het regime van kolonel Muammar Khaddafi, zei een bron dicht bij de Tunesische veiligheidsdiensten. Namen noemen, kon hij echter niet. VN-gezant al-KhatibOok de oud-minister van Buitenlandse Zaken van Jordanië Abdul Ilah al-Khatib is erbij. Al-Khatib is er als speciaal gezant van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon. Bij zijn aankomst verklaarde hij in Tunesië te zijn om zich bij de vertegenwoordigers van beide partijen te voegen. De Tunesische staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Radhouane Rouissi ontving al-Khatib, die zo snel mogelijk de Tunesische overgangspremier Béji Caïd Essebsi zal ontmoeten. Eerder had Ban Ki-Moon al zijn 'sterke overtuiging' uitgesproken dat 'er geen militaire oplossing' is voor Libië. Hij riep de verschillende partijen op om zich 'onmiddellijk te engageren in een dialoog' met de speciale gezant van de Verenigde Naties.Er zou volgens een Tunesische bron die nauw bij de onderhandelingen betrokken is, ook een afvaardiging van de Venezolaanse president Hugo Chavez bij zijn. Libische minister van Binnenlandse Zaken gevlucht? In Caïro arriveerde maandag overigens de Libische minister van Binnenlandse Zaken aan boord van zijn privévliegtuig. Gevraagd naar zijn aanwezigheid in de Egyptische hoofdstad zei Nasr Mabruk Abdullah er te zijn 'als toerist'. Geruchten willen echter dat het een vluchtpoging betreft. Abdullah was vergezeld van negen gezinsleden. Hij volgde in juni Abdul Fatah Younis op, die naar de rebellen was overgelopen. Younis werd intussen door een andere fractie van de heterogeen samengestelde rebellenbeweging gearresteerd en vermoord.Kloppen de geruchten, dan verliest Khaddafi voor de tweede maal zijn minister van Binnenlandse Zaken sinds de protesten uitbraken.Rebellen rukken opOndertussen rukken de rebellen steeds verder op richting hoofdstad Tripoli, het bolwerk van Khaddafi. Zij zijn genaderd tot op 40 kilometer van de hoofdstad. (Belga/SD)