"Dat het regime-Khaddafi in Libië op zijn laatste benen loopt, betekent niet dat het Belgische engagement achter de rug zou zijn." Dat heeft ontslagnemend premier Yves Leterme donderdag gezegd in de Kamer.

Voor Leterme is het belangrijk dat de transitie naar een normaal functionerende rechtsstaat in Libië gebeurt met internationale omkadering. "De Europese Unie en de NAVO bekijken al hun toekomstige rol, in afwachting van een nieuwe VN-resolutie", zei Leterme.

Nu het duidelijk geworden is dat Muammar Khaddafi niet meer terugkomt als Libische leider en de rebellen hun revolutie gewonnen hebben, zitten de Kamercommissies Buitenlandse Zaken en Defensie vandaag samen met de commissie Buitenlandse Betrekkingen en Landsverdediging van de Senaat om over Libië te discussiëren.

Premier Leterme komt er samen met de ministers Steven Vanackere (Buitenlandse Zaken) en Pieter De Crem (Defensie) om de parlementsleden te briefen en vragen te beantwoorden. "De situatie op het terrein is nog niet helemaal gestabiliseerd", stak Leterme van wal. De Crem voegde eraan toe dat de toestand in Tripoli nog "verward" is. Volgens de premier komt het er nu op aan nog meer bloedvergieten te vermijden.

Politieke en diplomatieke rolDe ontslagnemende regering heeft alvast "de vaste wil om samen met het parlement België de rol te laten spelen die van een land als het onze te verwachten is", zei Leterme in zijn inleiding. Volgens De Crem zal België "met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gevraagd worden een belangrijke rol te spelen in het transitieproces, zowel politiek als diplomatiek". (Belga/INM)

"Dat het regime-Khaddafi in Libië op zijn laatste benen loopt, betekent niet dat het Belgische engagement achter de rug zou zijn." Dat heeft ontslagnemend premier Yves Leterme donderdag gezegd in de Kamer. Voor Leterme is het belangrijk dat de transitie naar een normaal functionerende rechtsstaat in Libië gebeurt met internationale omkadering. "De Europese Unie en de NAVO bekijken al hun toekomstige rol, in afwachting van een nieuwe VN-resolutie", zei Leterme. Nu het duidelijk geworden is dat Muammar Khaddafi niet meer terugkomt als Libische leider en de rebellen hun revolutie gewonnen hebben, zitten de Kamercommissies Buitenlandse Zaken en Defensie vandaag samen met de commissie Buitenlandse Betrekkingen en Landsverdediging van de Senaat om over Libië te discussiëren. Premier Leterme komt er samen met de ministers Steven Vanackere (Buitenlandse Zaken) en Pieter De Crem (Defensie) om de parlementsleden te briefen en vragen te beantwoorden. "De situatie op het terrein is nog niet helemaal gestabiliseerd", stak Leterme van wal. De Crem voegde eraan toe dat de toestand in Tripoli nog "verward" is. Volgens de premier komt het er nu op aan nog meer bloedvergieten te vermijden. Politieke en diplomatieke rolDe ontslagnemende regering heeft alvast "de vaste wil om samen met het parlement België de rol te laten spelen die van een land als het onze te verwachten is", zei Leterme in zijn inleiding. Volgens De Crem zal België "met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gevraagd worden een belangrijke rol te spelen in het transitieproces, zowel politiek als diplomatiek". (Belga/INM)