In Duitsland hebben de voorzitters van zowel de liberalen als de groenen hun ontslag aangeboden. Ze deden dat vanwege de forse verliezen die hun partijen hebben geleden bij de Bondsdagverkiezingen. Intussen heeft bondskanselier Angela Merkel (CDU) een eerste contact gehad met de voorzitter van de Duitse sociaaldemocraten. Dat schrijven de Frankfurter Allgemeine en BBC.

Liberalen uit Bondsdag

Philipp Rösler heeft zijn functie neergelegd als partijleider van de liberale FDP. Zijn partij, die de afgelopen vier jaar een coalitie vormde met de christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel, behaalde bij de Bondsdagverkiezingen slechts 4,8 procent van de stemmen. Daarmee haalt de partij voor het eerst sedert haar oprichting in 1948 niet genoeg stemmen voor een zetel in de Bondsdag.

Samen met Rösler is ook de voltallige partijtop van de FDP opgestapt. Als zijn opvolger wordt de 34-jarige Christian Lindner genoemd. Hij is de voorzitter van de liberalen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Behalve partijvoorzitter was Philipp Rösler ook minister van Economie in de regering van Merkel.

Groenen verliezen 2 procent

Ook de voorzitters van de groenen hebben hun ontslag aangeboden. Zowel Claudia Roth als Cem Özdemir hebben hun ambt neergelegd. De Duitse groenen haalden 8,4 procent bij de Bondsdagverkiezingen. In 2009 haalde de partij nog 10,7 procent.

Merkel in gesprek met SPD

Merkel heeft inmiddels al een eerste contact gehad met Sigmar Gabriel, de voorzitter van de sociaaldemocratische SPD. In haar eerste kabinet regeerde Merkel al samen met de sociaaldemocraten. De SPD-top komt samen om de politieke situatie te bespreken.

Groenen enige andere coalitiemogelijkheid

Merkel heeft ook laten weten dat ze openstaat voor andere coalitiepartner. In de praktijk zijn de groenen de enige andere partij die daarvoor in aanmerking komt. Ze zegt ook dat ze geen door de sociaaldemocraten of de groenen gedoogde minderheidsregering wil. (YD)

In Duitsland hebben de voorzitters van zowel de liberalen als de groenen hun ontslag aangeboden. Ze deden dat vanwege de forse verliezen die hun partijen hebben geleden bij de Bondsdagverkiezingen. Intussen heeft bondskanselier Angela Merkel (CDU) een eerste contact gehad met de voorzitter van de Duitse sociaaldemocraten. Dat schrijven de Frankfurter Allgemeine en BBC.Philipp Rösler heeft zijn functie neergelegd als partijleider van de liberale FDP. Zijn partij, die de afgelopen vier jaar een coalitie vormde met de christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel, behaalde bij de Bondsdagverkiezingen slechts 4,8 procent van de stemmen. Daarmee haalt de partij voor het eerst sedert haar oprichting in 1948 niet genoeg stemmen voor een zetel in de Bondsdag.Samen met Rösler is ook de voltallige partijtop van de FDP opgestapt. Als zijn opvolger wordt de 34-jarige Christian Lindner genoemd. Hij is de voorzitter van de liberalen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Behalve partijvoorzitter was Philipp Rösler ook minister van Economie in de regering van Merkel.Ook de voorzitters van de groenen hebben hun ontslag aangeboden. Zowel Claudia Roth als Cem Özdemir hebben hun ambt neergelegd. De Duitse groenen haalden 8,4 procent bij de Bondsdagverkiezingen. In 2009 haalde de partij nog 10,7 procent.Merkel heeft inmiddels al een eerste contact gehad met Sigmar Gabriel, de voorzitter van de sociaaldemocratische SPD. In haar eerste kabinet regeerde Merkel al samen met de sociaaldemocraten. De SPD-top komt samen om de politieke situatie te bespreken.Merkel heeft ook laten weten dat ze openstaat voor andere coalitiepartner. In de praktijk zijn de groenen de enige andere partij die daarvoor in aanmerking komt. Ze zegt ook dat ze geen door de sociaaldemocraten of de groenen gedoogde minderheidsregering wil. (YD)