Het afval in hoofdstad Beiroet is problematisch sinds vorige maand een stort werd gesloten zonder dat er vervanging was voorzien.

Eerste minister Tammam Salam zei voor aanvang van het overleg dat er een einde moest komen aan het onvermogen van de regering om tot beslissingen te komen. Als er geen vooruitgang geboekt wordt op verschillende terreinen, zo zei hij, waaronder de afvalcrisis, "zal de regering binnenkort niet meer nodig zijn. Ik waarschuw dat we naar een instorting gaan als dit zo verdergaat".

Vervolgens verwierpen de ministers de voorliggende afvalplannen als te duur en werd het dossier teruggestuurd naar een studiegroep.

Zes ministers van de pro-Iraanse Hezbollah verlieten voortijdig de vergadering uit protest. Hezbollah had in het weekend de betogingen tegen het wanbeleid en het immobilisme van de regering ondersteund.

Politieke impasse

Bij die betogingen werd het ontslag van de regering geëist en geraakten tientallen mensen gewond, zowel politieagenten als manifestanten. Vervolgens liet de minister van Binnenlandse Zaken betonblokken installeren, om mnaifestaties te bemoeilijken. Die blokken werden even later op bevel van de premier weer weggehaald.

Ook dinsdag werd gemanifesteerd door wat de 'Jullie Stinken'-campagne wordt genoemd. Enkele honderden kwamen op de been, hoewel de eerstvolgende officiële actie pas voor zaterdag is gepland. Het kwam tot lichtere ongeregeldheden.

De leider van "Jullie Stinken", Hassan Shams, legt de schuld voor de rellen tijdens het weekend bij "infiltranten". "We begonnen vredelievend, en we zullen in vrede doorgaan".

De activisten, die hun campagne in juli begonnen uit protest rond het afval, hebben gaandeweg een veel breder platform gekregen. Ze hekelen nu de politieke impasse en de corruptie.

Libanon wacht al een jaar op een nieuwe president. Het parlement heeft zijn mandaat tot 2017 verlengd omdat de volksvertegenwoordigers het niet eens worden over nieuwe kieswetten.

Tegelijk zorgt de komst van naar schatting 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen voor toenemende druk op de voorzieningen.

(Belga/RR)

Het afval in hoofdstad Beiroet is problematisch sinds vorige maand een stort werd gesloten zonder dat er vervanging was voorzien.Eerste minister Tammam Salam zei voor aanvang van het overleg dat er een einde moest komen aan het onvermogen van de regering om tot beslissingen te komen. Als er geen vooruitgang geboekt wordt op verschillende terreinen, zo zei hij, waaronder de afvalcrisis, "zal de regering binnenkort niet meer nodig zijn. Ik waarschuw dat we naar een instorting gaan als dit zo verdergaat".Vervolgens verwierpen de ministers de voorliggende afvalplannen als te duur en werd het dossier teruggestuurd naar een studiegroep.Zes ministers van de pro-Iraanse Hezbollah verlieten voortijdig de vergadering uit protest. Hezbollah had in het weekend de betogingen tegen het wanbeleid en het immobilisme van de regering ondersteund. Bij die betogingen werd het ontslag van de regering geëist en geraakten tientallen mensen gewond, zowel politieagenten als manifestanten. Vervolgens liet de minister van Binnenlandse Zaken betonblokken installeren, om mnaifestaties te bemoeilijken. Die blokken werden even later op bevel van de premier weer weggehaald.Ook dinsdag werd gemanifesteerd door wat de 'Jullie Stinken'-campagne wordt genoemd. Enkele honderden kwamen op de been, hoewel de eerstvolgende officiële actie pas voor zaterdag is gepland. Het kwam tot lichtere ongeregeldheden.De leider van "Jullie Stinken", Hassan Shams, legt de schuld voor de rellen tijdens het weekend bij "infiltranten". "We begonnen vredelievend, en we zullen in vrede doorgaan". De activisten, die hun campagne in juli begonnen uit protest rond het afval, hebben gaandeweg een veel breder platform gekregen. Ze hekelen nu de politieke impasse en de corruptie. Libanon wacht al een jaar op een nieuwe president. Het parlement heeft zijn mandaat tot 2017 verlengd omdat de volksvertegenwoordigers het niet eens worden over nieuwe kieswetten. Tegelijk zorgt de komst van naar schatting 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen voor toenemende druk op de voorzieningen.(Belga/RR)