Michel Aoun was in feite al zeker van de job sinds de soennitische partij van oud-premier Saad Hariri eerder deze maand haar verzet tegen de benoeming van Aoun staakte om een einde te maken aan de politieke patstelling in Libanon.

De 81-jarige Aoun volgt Michel Suleiman op, wiens mandaat op 25 mei 2014 afliep. Sinsdien vonden maar liefst 45 stemmingen plaats, maar de verschillende partijen konden het nooit eens raken over de invulling van het presidentschap.

Verdeling

In Libanon wordt de president door het parlement verkozen. De 128 parlementariërs zijn evenredig verdeeld tussen christenen en moslims. Het parlement in Beiroet had maandag twee stemrondes nodig om Aoun als president aan te duiden. Uiteindelijk stemden 83 van de 127 aanwezige volksvertegenwoordigers voor Aoun.

Aoun, een maronitisch christen, kreeg de steun van de sjiitische beweging Hezbollah. Sinds 1943 geldt in Libanon de afspraak dat de president een maronitisch christen moet zijn, de premier een soennitisch moslim en de parlementsvoorzitter een sjiiet.

Spanningen

Libanon wordt weleens het kruitvat van het Midden-Oosten genoemd. Het land is diep verdeeld door interne spanningen als gevolg van de burgeroorlog in buurland Syrië en de instroom van meer dan een miljoen vluchtelingen. (KVDA)

Michel Aoun was in feite al zeker van de job sinds de soennitische partij van oud-premier Saad Hariri eerder deze maand haar verzet tegen de benoeming van Aoun staakte om een einde te maken aan de politieke patstelling in Libanon. De 81-jarige Aoun volgt Michel Suleiman op, wiens mandaat op 25 mei 2014 afliep. Sinsdien vonden maar liefst 45 stemmingen plaats, maar de verschillende partijen konden het nooit eens raken over de invulling van het presidentschap.In Libanon wordt de president door het parlement verkozen. De 128 parlementariërs zijn evenredig verdeeld tussen christenen en moslims. Het parlement in Beiroet had maandag twee stemrondes nodig om Aoun als president aan te duiden. Uiteindelijk stemden 83 van de 127 aanwezige volksvertegenwoordigers voor Aoun.Aoun, een maronitisch christen, kreeg de steun van de sjiitische beweging Hezbollah. Sinds 1943 geldt in Libanon de afspraak dat de president een maronitisch christen moet zijn, de premier een soennitisch moslim en de parlementsvoorzitter een sjiiet.Libanon wordt weleens het kruitvat van het Midden-Oosten genoemd. Het land is diep verdeeld door interne spanningen als gevolg van de burgeroorlog in buurland Syrië en de instroom van meer dan een miljoen vluchtelingen. (KVDA)