Het SIPRI schat de wereldwijde militaire uitgaven voor 2015 op 1,67 biljoen dollar, één procent meer dan in 2014 en de eerste stijging sinds 2001. De Verenigde Staten gaven met 596 miljard dollar nog altijd het meest uit, goed voor 36 procent van het wereldwijde defensiebudget en bijna drie keer meer dan China. Op de tweede plaats staat China met 215 miljard dollar, 7,4 procent meer dan in 2014 en vier keer meer dan rivaal India. Ook Indonesië, Vietnam en de Filipijnen zagen hun budgetten toenemen, deels door de spanningen met China over de Zuid-Chinese Zee. Saudi-Arabië springt over Rusland naar de derde plaats, met 87,2 miljard dollar in 2015. De SIPRI schat dat Rusland vorig jaar ongeveer 66 miljard dollar uitgaf, 7,5 procent meer dan in 2014. Andere landen in de top tien zijn Groot-Brittannië, India, Frankrijk, Japan, Duitsland en Zuid-Korea.

Afrikaanse uitgaven dalen

In Centraal-Europa steeg het defensie-budget in 2015 met 13 procent. Dat komt vooral door het conflict tussen Rusland en Oekraïne, wat de Baltische Staten, Polen, Roemenië en Slovakije aanzetten om de budgetten te verhogen. In West-Europa daalden de uitgaven met 1,3 procent, wat wel de kleinste daling is sinds 2010. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland hebben voor de komende jaren zelfs kleine verhogingen aangekondigd door de dreiging van Islamitische Staat en ongerustheid over Rusland.

In Afrika namen de defensie-uitgaven met 5,3 procent het sterkst af, wat voornamelijk te verklaren is door de besparingen van het olie- en gasrijke Angola.

Voor het Midden-Oosten kon het SIPRI geen regionale tendens opmaken, aangezien de gegevens van verschillende landen als Qatar, Syrië en Jemen ontbraken.

(Belga/RR)

Het SIPRI schat de wereldwijde militaire uitgaven voor 2015 op 1,67 biljoen dollar, één procent meer dan in 2014 en de eerste stijging sinds 2001. De Verenigde Staten gaven met 596 miljard dollar nog altijd het meest uit, goed voor 36 procent van het wereldwijde defensiebudget en bijna drie keer meer dan China. Op de tweede plaats staat China met 215 miljard dollar, 7,4 procent meer dan in 2014 en vier keer meer dan rivaal India. Ook Indonesië, Vietnam en de Filipijnen zagen hun budgetten toenemen, deels door de spanningen met China over de Zuid-Chinese Zee. Saudi-Arabië springt over Rusland naar de derde plaats, met 87,2 miljard dollar in 2015. De SIPRI schat dat Rusland vorig jaar ongeveer 66 miljard dollar uitgaf, 7,5 procent meer dan in 2014. Andere landen in de top tien zijn Groot-Brittannië, India, Frankrijk, Japan, Duitsland en Zuid-Korea. In Centraal-Europa steeg het defensie-budget in 2015 met 13 procent. Dat komt vooral door het conflict tussen Rusland en Oekraïne, wat de Baltische Staten, Polen, Roemenië en Slovakije aanzetten om de budgetten te verhogen. In West-Europa daalden de uitgaven met 1,3 procent, wat wel de kleinste daling is sinds 2010. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland hebben voor de komende jaren zelfs kleine verhogingen aangekondigd door de dreiging van Islamitische Staat en ongerustheid over Rusland. In Afrika namen de defensie-uitgaven met 5,3 procent het sterkst af, wat voornamelijk te verklaren is door de besparingen van het olie- en gasrijke Angola. Voor het Midden-Oosten kon het SIPRI geen regionale tendens opmaken, aangezien de gegevens van verschillende landen als Qatar, Syrië en Jemen ontbraken. (Belga/RR)