Bij confrontaties tussen antiregeringsbetogers en het leger in het centrum van Bangkok zijn sinds donderdag al minstens 31 mensen om het leven gekomen. Volgens premier Abhisit Vejjajiva moet het leger een einde maken aan de protesten in het hart van de hoofdstad. Hij wil dat vrouwen en ouderen het kamp van de manifestanten tegen maandagnamiddag verlaten.

Duizenden 'roodhemden' verschansen zich al weken in een kamp in de wijk Ratchaprasong in het centrum van de hoofdstad. Volgens de BBC verbleven er zondag nog zo'n vijfduizend mensen.

De betogers zijn aanhangers van de afgezette premier Thaksin Shinawatra. Ze eisen het ontslag van de regering van premier Abhisit Vejjajiva en willen nieuwe verkiezingen.

Volgens Vejjajiva is een militaire interventie de enige manier om het protest te stoppen. Hij zei zaterdag dat het leger zal doorgaan met de operatie die donderdag is begonnen.

Zondag raakte bekend dat de premier een ultimatum stelt. Tegen maandagnamiddag moeten vrouwen en ouderen het kamp verlaten hebben. Volgens de BBC hebben soldaten posities ingenomen naast een weg die naar het kamp leidt.

Vejjajiva heeft zondag aangekondigd dat de start van het nieuwe schooljaar met een week wordt uitgesteld.

Oorlogszone

Sinds het geweld donderdagavond uitbrak, zijn er niet alleen al minstens 31 doden gevallen, maar ook meer dan 200 gewonden.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de demonstranten en de Thaise overheid intussen opgeroepen met het geweld te stoppen.

Een BBC-correspondent vergelijkt het gebied met een oorlogszone. Vanuit het deel van de stad waar de demonstranten zich verschansen, rijzen rookpluimen op.

De militairen sloten de toegangswegen tot het kamp vrijdag af om te vermijden dat er zich nog meer demonstranten zouden verschansen. Op andere plaatsen werden de manifestanten uit elkaar gedreven.

De overheid in Bangkok heeft intussen de water- en elektriciteitsvoorziening in het kamp afgesloten.

Vrijdag schoot het leger met scherp op de manifestanten. Er werden ook rubberen kogels en traangas gebruikt. Demonstranten gooiden met molotovcocktails en stenen naar de soldaten.

Belgische ambassade dicht

De Belgische ambassade in Bangkok blijft maandag dicht als gevolg van de onlusten in de Thaise hoofdstad.

De ambassade zal volgens Buitenlandse Zaken wel telefonisch bereikbaar zijn.

De ambassade ligt niet ver van een buurt waar geschoten word. Daarom werd uit veiligheidsoverwegingen beslist om de ambassade maandag gesloten te houden.

Zondag is de ambassade sowieso dicht. De situatie zal volgens Buitenlandse Zaken dag na dag geëvalueerd worden.

Bij confrontaties tussen antiregeringsbetogers en het leger in het centrum van Bangkok zijn sinds donderdag al minstens 31 mensen om het leven gekomen. Volgens premier Abhisit Vejjajiva moet het leger een einde maken aan de protesten in het hart van de hoofdstad. Hij wil dat vrouwen en ouderen het kamp van de manifestanten tegen maandagnamiddag verlaten.Duizenden 'roodhemden' verschansen zich al weken in een kamp in de wijk Ratchaprasong in het centrum van de hoofdstad. Volgens de BBC verbleven er zondag nog zo'n vijfduizend mensen.De betogers zijn aanhangers van de afgezette premier Thaksin Shinawatra. Ze eisen het ontslag van de regering van premier Abhisit Vejjajiva en willen nieuwe verkiezingen.Volgens Vejjajiva is een militaire interventie de enige manier om het protest te stoppen. Hij zei zaterdag dat het leger zal doorgaan met de operatie die donderdag is begonnen. Zondag raakte bekend dat de premier een ultimatum stelt. Tegen maandagnamiddag moeten vrouwen en ouderen het kamp verlaten hebben. Volgens de BBC hebben soldaten posities ingenomen naast een weg die naar het kamp leidt. Vejjajiva heeft zondag aangekondigd dat de start van het nieuwe schooljaar met een week wordt uitgesteld.OorlogszoneSinds het geweld donderdagavond uitbrak, zijn er niet alleen al minstens 31 doden gevallen, maar ook meer dan 200 gewonden.Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de demonstranten en de Thaise overheid intussen opgeroepen met het geweld te stoppen.Een BBC-correspondent vergelijkt het gebied met een oorlogszone. Vanuit het deel van de stad waar de demonstranten zich verschansen, rijzen rookpluimen op.De militairen sloten de toegangswegen tot het kamp vrijdag af om te vermijden dat er zich nog meer demonstranten zouden verschansen. Op andere plaatsen werden de manifestanten uit elkaar gedreven. De overheid in Bangkok heeft intussen de water- en elektriciteitsvoorziening in het kamp afgesloten.Vrijdag schoot het leger met scherp op de manifestanten. Er werden ook rubberen kogels en traangas gebruikt. Demonstranten gooiden met molotovcocktails en stenen naar de soldaten.Belgische ambassade dichtDe Belgische ambassade in Bangkok blijft maandag dicht als gevolg van de onlusten in de Thaise hoofdstad. De ambassade zal volgens Buitenlandse Zaken wel telefonisch bereikbaar zijn.De ambassade ligt niet ver van een buurt waar geschoten word. Daarom werd uit veiligheidsoverwegingen beslist om de ambassade maandag gesloten te houden. Zondag is de ambassade sowieso dicht. De situatie zal volgens Buitenlandse Zaken dag na dag geëvalueerd worden.