Latino’s verlangen dat ‘Señor Presidente’ Obama beloftes nakomt

© Reuters

Volgens de Amerikaanse media stemde wel 73 procent van de ‘Hispanics’ voor Barack Obama.

Dat Barack Obama nog eens vier jaar in het Witte Huis kan blijven, heeft hij ook aan de stemmen van de latino’s te danken. Die willen nu betaald krijgen voor hun steun. Barack Obama had amper zijn verkiezingsoverwinning bekendgemaakt op Twitter, of talrijke latino’s gingen aan het tweeten op de microblogsite. Onder de hashtag (trefwoord) “please y gracias” riepen ze hem op de kiezers in het Spaans te bedanken in zijn overwinningstoespraak. “Señor Presidente, U weet toch aan wie u de zege te danken heeft”, klonk het zelfbewust.

Spaans sprak Obama niet. Maar in zijn speech maakte hij duidelijk dat hij zich wel degelijk bewust was van de inbreng van burgers met Latijns-Amerikaanse wortels in de verkiezingsuitslag. Hij herhaalde zijn belofte dat hij eindelijk werk zou maken van de hervorming van het immigratiebeleid die al in 2008 aangekondigd werd. De ongeveer 12 miljoen illegale migranten in de Verenigde Staten hopen op een verblijfsrecht. De latino’s maken met zowat 50,4 miljoen burgers 16,3 procent van de totale bevolking uit. Ze zijn ondertussen de grootste minderheid in de VS en de snelst groeiende groep. Over 40 jaar zullen ze met meer dan 100 miljoen zijn.

73 procent Hispanics voor Obama

“De latino-gemeenschap heeft haar beloftes aan Obama en de Democraten gehouden. We zullen hen dat niet laten vergeten”, aldus het netwerk United We Dream, dat zich voor de inburgering inzet van jongeren die illegaal in de VS verblijven. Obama besliste in juni dat zij gedurende twee jaar niet uitgewezen kunnen worden.

De precieze draagwijdte van de latino’s in de verkiezingsuitslag zal pas over enkele dagen blijken, maar de cijfers die tot dusver voorliggen, spreken boekdelen: volgens de Amerikaanse media stemde wel 73 procent van de “Hispanics” voor Obama. Tegenkandidaat Mitt Romney, wiens Republikeinse partij een versoepeling van de immigratiewetten blokkeerde in het Congres, zou bij hen slechts 27 procent gehaald hebben.

“Romneys ruk naar rechts in de immigratiekwestie heeft zijn kansen op het Witte Huis tenietgedaan”, meende de voorzitter van het invloedrijke migrantenverbond America’s Voice, Frank Sharry. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content