Het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) wil een staakt-het-vuren sluiten met de Colombiaanse regering. Dat heeft de guerrillabeweging zondag aangekondigd op Twitter. 'De twee partijen hebben de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid om een historische stap te zetten: een bilateraal staakt-het-vuren ondertekenen, dat het land uit het gewapend conflict kan halen', klinkt het.

Vandaag gaat in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito een nieuw rondje onderhandelingen tussen het ELN en de regering van start. De Colombiaanse regering en het Nationaal Bevrijdingsleger zitten al sinds februari rond de onderhandelingstafel in een poging een einde te maken aan een halve eeuw van geweld tussen beide partijen. Vorig jaar gooide de regering het al op een akkoord met de rebellen van het FARC. Het ELN is de laatste guerrillabeweging die nog actief is in Colombia. De groepering telt nog zowat 1.500 strijders.

Als de regering ook met het ELN een akkoord kan sluiten, dan wordt officieel een einde gemaakt dan een halve eeuw van bloedvergieten tussen paramilitaire guerrillabewegingen en het regeringsleger. Daarbij vielen in totaal meer dan 260.000 doden, 60.000 anderen zijn nog altijd vermist. Meer dan 7 miljoen Colombianen vluchtten voor het geweld.

Het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) wil een staakt-het-vuren sluiten met de Colombiaanse regering. Dat heeft de guerrillabeweging zondag aangekondigd op Twitter. 'De twee partijen hebben de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid om een historische stap te zetten: een bilateraal staakt-het-vuren ondertekenen, dat het land uit het gewapend conflict kan halen', klinkt het. Vandaag gaat in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito een nieuw rondje onderhandelingen tussen het ELN en de regering van start. De Colombiaanse regering en het Nationaal Bevrijdingsleger zitten al sinds februari rond de onderhandelingstafel in een poging een einde te maken aan een halve eeuw van geweld tussen beide partijen. Vorig jaar gooide de regering het al op een akkoord met de rebellen van het FARC. Het ELN is de laatste guerrillabeweging die nog actief is in Colombia. De groepering telt nog zowat 1.500 strijders.Als de regering ook met het ELN een akkoord kan sluiten, dan wordt officieel een einde gemaakt dan een halve eeuw van bloedvergieten tussen paramilitaire guerrillabewegingen en het regeringsleger. Daarbij vielen in totaal meer dan 260.000 doden, 60.000 anderen zijn nog altijd vermist. Meer dan 7 miljoen Colombianen vluchtten voor het geweld.