Kurz start gesprekken met extreemrechtse FPÖ in Oostenrijk

Sebastian Kurz. © Belga Image

In Oostenrijk heeft, goed een week na de verkiezingen, de conservatieve ÖVP de extreemrechtse FPÖ uitgenodigd gesprekken te starten omtrent de vorming van een coalitieregering.

‘Ik heb besloten (FPÖ-leider) Heinz-Christian Strache uit te nodigen om te onderhandelen over de vorming van een regering’, zo heeft ÖVP-leider Sebastian Kurz dinsdag meegedeeld.

‘Oostenrijk verdient de snelle vorming van een stabiele regering’.

Die zou tegen Kerstmis op de rails moeten staan, in het ideale geval zouden gesprekken morgen/woensdag aanvatten. Strache zou zijn antwoord al vandaag/dinsdag bekendmaken. Beide politici hebben volgens Kurz al ‘zeer constructieve (inleidende) gesprekken’ gevoerd. ‘Er zijn veel inhoudelijke overlappingen en bovenal de gemeenschappelijke wil tot verandering’.

Een ‘duidelijke pro-Europese richting’ is wel een voorwaarde om in een regering te stappen. Gemeenschappelijk is onder andere de wil het aantal illegale immigranten tot nul te herleiden, en een belastingvermindering voor de lagere inkomens. De sociaaldemocraten van de SPÖ van waarnemend kanselier Christian Kern hadden besloten in de oppositie te gaan, maar sloten echter ook niet uit een minderheidsregering van de ÖVP te steunen.

Voorwaarde

Kurz voerde sinds vrijdag verkennende gesprekken met vier andere nieuw in het parlement getreden partijen. Daarbij was al gebleken dat een zwart-blauwe coalitie van ÖVP en FPÖ de meest waarschijnlijke variante voor een coalitie is. Als enige voorwaarde voor een deelname aan een coalitie heeft de FPÖ de portefeuille van Binnenlandse Zaken gevraagd. Die kan naar hun leider Heinz-Christian Strache gaan. Daarbovenop wil de partij een directe democratie naar Zwitsers model uitbouwen.

Indien de onderhandelingen slagen, komt de FPÖ voor het eerst sinds twaalf jaar weer aan de macht. Tussen 2000 en 2005 regeerde een coalitie van ÖVP en FPÖ.

Bij de parlementsverkiezingen van 15 oktober heeft de ÖVP, met een winst van 7,5 procentpunt, 31,5 procent en 62 zetels behaald. De SPÖ was tweede met 26,9 procent (52 zetels), daarmee haar laagterecord van 2013 bevestigend. Op de derde plaats kwam met een winst van 5,5 procentpunt naar 26 procent, en goed voor 51 zetels, de FPÖ. De liberale Neos behaalde 5,3 procent en de lijst van de afvallige Groene Peter Pilz raakte aan 4,4 procent en acht zetels. De Groenen zelf haalden de kiesdrempel van vier procent niet en verdwenen na 31 jaar uit het parlement.

Partner Content