De opname, die de Russische schandaalkrant Zhizn deze week op haar website plaatste, werd afgelopen dinsdag gemaakt tijdens een vergadering over de lamentabele toestand van het Russische huisvestingsbeleid. Op de beelden is te zien hoe Poetin de aanwezige Kremlinreporters vraagt om hun camera's uit te zetten, waarna hij zich tot de aanwezige ministers en gouverneurs richt. 'Ofwel is mijn werk niet efficiënt, ofwel is dat van jullie niet efficiënt en moeten jullie opstappen', klinkt het dan. 'Vandaag neig ik naar de tweede optie.'

Het Kremlin reageert verontwaardigd op het lek. Woordvoerder Dmitry Peskov noemt de publicatie 'schandalig en ontoelaatbaar vanuit een ethische standpunt'. Wie de beelden precies naar buiten heeft gebracht, is niet duidelijk. Bovendien heeft de tabloid Zhisn de reputatie om pro-Kremlin te zijn. De krant staat bekend om haar lasterverhalen over oppositiefiguren en tapte in het verleden al telefoongesprekken af.

'Relatie met pers herzien'

De publicatie zou een terugval kunnen betekenen voor de persvrijheid in Rusland. Life News, de nieuwsorganisatie waaronder Zhinz valt, werd al gevraagd om de zogenaamde Kremlingroep te verlaten. Zo wordt de groep van journalisten weleens genoemd die de activiteiten van de president en de regering mogen verslaan. Het Kremlin laat ook weten dat het 'niet uitsluit zijn relatie met deze groep te herzien'.

Het schandaal komt ongelegen voor Poetin. Het huisvestingsbeleid van zijn regering ligt al langer onder vuur en naar alle waarschijnlijkheid zullen de prijzen van elektriciteit en verwarming dit jaar nog fors stijgen. (JDW)

De opname, die de Russische schandaalkrant Zhizn deze week op haar website plaatste, werd afgelopen dinsdag gemaakt tijdens een vergadering over de lamentabele toestand van het Russische huisvestingsbeleid. Op de beelden is te zien hoe Poetin de aanwezige Kremlinreporters vraagt om hun camera's uit te zetten, waarna hij zich tot de aanwezige ministers en gouverneurs richt. 'Ofwel is mijn werk niet efficiënt, ofwel is dat van jullie niet efficiënt en moeten jullie opstappen', klinkt het dan. 'Vandaag neig ik naar de tweede optie.' Het Kremlin reageert verontwaardigd op het lek. Woordvoerder Dmitry Peskov noemt de publicatie 'schandalig en ontoelaatbaar vanuit een ethische standpunt'. Wie de beelden precies naar buiten heeft gebracht, is niet duidelijk. Bovendien heeft de tabloid Zhisn de reputatie om pro-Kremlin te zijn. De krant staat bekend om haar lasterverhalen over oppositiefiguren en tapte in het verleden al telefoongesprekken af. 'Relatie met pers herzien' De publicatie zou een terugval kunnen betekenen voor de persvrijheid in Rusland. Life News, de nieuwsorganisatie waaronder Zhinz valt, werd al gevraagd om de zogenaamde Kremlingroep te verlaten. Zo wordt de groep van journalisten weleens genoemd die de activiteiten van de president en de regering mogen verslaan. Het Kremlin laat ook weten dat het 'niet uitsluit zijn relatie met deze groep te herzien'. Het schandaal komt ongelegen voor Poetin. Het huisvestingsbeleid van zijn regering ligt al langer onder vuur en naar alle waarschijnlijkheid zullen de prijzen van elektriciteit en verwarming dit jaar nog fors stijgen. (JDW)