De werken kunnen nog aan Nederland worden teruggegeven, zo zegt advocate Vasii in het actualiteitenprogramma EenVandaag. Vasii is de raadsvrouw van een van de hoofdverdachten in de kunstroof, die dinsdag voor de rechter in Boekarest moet verschijnen.

De zeven meesterwerken, met een totale waarde van 17 miljoen euro, werden vorig jaar in oktober gestolen, uit de Kunsthal in Rotterdam. Het ging om werken van beroemde kunstenaars als Picasso, Matisse, Monet en Gauguin.

Te beroemd om te verkopen

Tot nu toe werd aangenomen dat de Roemeense daders meerdere van die werken verbrand zouden hebben in de woning van de moeder van de hoofdverdachte, Radu Dogaru, in het Oost-Roemeense dorpje Carcaliu. De kunstdieven hadden de schilderijen naar de moeder gebracht omdat ze merkten dat de schilderijen te beroemd waren om te kunnen verkopen.

Vasii liet eind vorige week al weten dat ze daar niets van gelooft en dat "ten minste twee schilderijen in ongeschonden staat weer zullen opduiken". Nu verklaart ze aan EenVandaag dat er sprake is van teruggave van de schilderijen aan het Nederlandse volk, zonder een voorbehoud over het aantal te maken. De advocate stelt in het interview wel dat dit uitsluitend mogelijk is wanneer "er geen dramatische verandering in de situatie van de verdachten plaatsvindt".

Het Roemeense Openbaar Ministerie gaat er nog altijd van uit dat alle zeven schilderijen zijn verbrand. (Belga/TE)

De werken kunnen nog aan Nederland worden teruggegeven, zo zegt advocate Vasii in het actualiteitenprogramma EenVandaag. Vasii is de raadsvrouw van een van de hoofdverdachten in de kunstroof, die dinsdag voor de rechter in Boekarest moet verschijnen. De zeven meesterwerken, met een totale waarde van 17 miljoen euro, werden vorig jaar in oktober gestolen, uit de Kunsthal in Rotterdam. Het ging om werken van beroemde kunstenaars als Picasso, Matisse, Monet en Gauguin. Te beroemd om te verkopenTot nu toe werd aangenomen dat de Roemeense daders meerdere van die werken verbrand zouden hebben in de woning van de moeder van de hoofdverdachte, Radu Dogaru, in het Oost-Roemeense dorpje Carcaliu. De kunstdieven hadden de schilderijen naar de moeder gebracht omdat ze merkten dat de schilderijen te beroemd waren om te kunnen verkopen. Vasii liet eind vorige week al weten dat ze daar niets van gelooft en dat "ten minste twee schilderijen in ongeschonden staat weer zullen opduiken". Nu verklaart ze aan EenVandaag dat er sprake is van teruggave van de schilderijen aan het Nederlandse volk, zonder een voorbehoud over het aantal te maken. De advocate stelt in het interview wel dat dit uitsluitend mogelijk is wanneer "er geen dramatische verandering in de situatie van de verdachten plaatsvindt". Het Roemeense Openbaar Ministerie gaat er nog altijd van uit dat alle zeven schilderijen zijn verbrand. (Belga/TE)