'Fysieke gevolgen van gewapende conflicten zijn duidelijk en kunnen genezen', zei ze tijdens een panelgesprek. 'Emotionele wonden echter zijn niet altijd zichtbaar en kunnen veel langer of zelfs altijd blijven.'

De koningin is erevoorzitter van het VN-kinderfonds Unicef en brengt in New York een werkbezoek aan de VN samen met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. De problematiek ligt haar nauw aan het hart, zei ze. De koningin wees op een recent rapport van Unicef, waaruit blijkt dat bijna 250 miljoen kinderen momenteel in plaatsen verblijven die door gewapend conflict zijn getroffen.

Psychosociale steun

Kinderen die dergelijke traumatische situaties meemaakten, hebben speciale hulp nodig, 'vooral psychosociale steun, lang nadat het gewapend conflict is geëindigd', aldus de koningin. 'Vaak hebben ze jarenlang de kans niet gehad naar school te kunnen gaan.' Volgens de koningin hebben ze dan ook onderwijsprogramma's nodig op maat van hun specifieke noden en de ontwikkeling van hun vaardigheden.

'Onderzoek toont aan dat efficiënte re-integratieprogramma's voor kinderen niet alleen cruciaal zijn voor hun eigen welzijn, maar ook een kritieke factor zijn voor duurzame vrede en veiligheid', aldus de koningin. 'Op een manier zijn zulke programma's een preventieve maatregel en een instrument om de vicieuze cirkel van geweld te doorbreken.'

Keynote

Koningin Mathilde was 'keynote speaker' tijdens het panelgesprek, minister Reynders moderator. Dit event op hoog niveau was georganiseerd door België samen met het bureau van Leila Zerrougui, de speciaal vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal voor kinderen en gewapende conflicten.

Voorts maakten Anthony Lake (het hoofd van Unicef), Gilbert Houngbo (vicedirecteur-generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO), Ilse Derluyn van het coördinatiecentrum voor kinderen in kwetsbare situaties en Leila Zerrougui deel uit van het panel. Ook een voormalige kindsoldaat uit Sierra Leone bracht een getuigenis. (Belga)

'Fysieke gevolgen van gewapende conflicten zijn duidelijk en kunnen genezen', zei ze tijdens een panelgesprek. 'Emotionele wonden echter zijn niet altijd zichtbaar en kunnen veel langer of zelfs altijd blijven.' De koningin is erevoorzitter van het VN-kinderfonds Unicef en brengt in New York een werkbezoek aan de VN samen met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. De problematiek ligt haar nauw aan het hart, zei ze. De koningin wees op een recent rapport van Unicef, waaruit blijkt dat bijna 250 miljoen kinderen momenteel in plaatsen verblijven die door gewapend conflict zijn getroffen. Kinderen die dergelijke traumatische situaties meemaakten, hebben speciale hulp nodig, 'vooral psychosociale steun, lang nadat het gewapend conflict is geëindigd', aldus de koningin. 'Vaak hebben ze jarenlang de kans niet gehad naar school te kunnen gaan.' Volgens de koningin hebben ze dan ook onderwijsprogramma's nodig op maat van hun specifieke noden en de ontwikkeling van hun vaardigheden. 'Onderzoek toont aan dat efficiënte re-integratieprogramma's voor kinderen niet alleen cruciaal zijn voor hun eigen welzijn, maar ook een kritieke factor zijn voor duurzame vrede en veiligheid', aldus de koningin. 'Op een manier zijn zulke programma's een preventieve maatregel en een instrument om de vicieuze cirkel van geweld te doorbreken.' Koningin Mathilde was 'keynote speaker' tijdens het panelgesprek, minister Reynders moderator. Dit event op hoog niveau was georganiseerd door België samen met het bureau van Leila Zerrougui, de speciaal vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal voor kinderen en gewapende conflicten. Voorts maakten Anthony Lake (het hoofd van Unicef), Gilbert Houngbo (vicedirecteur-generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO), Ilse Derluyn van het coördinatiecentrum voor kinderen in kwetsbare situaties en Leila Zerrougui deel uit van het panel. Ook een voormalige kindsoldaat uit Sierra Leone bracht een getuigenis. (Belga)