Knack sprak met de Venezolaanse verzetsleider Juan Guaido: ‘De politieke genocide moet stoppen’

© BelgaImage
Ernesto Rodriguez Amari
Ernesto Rodriguez Amari Journalist en politicoloog

Dertien Latijns-Amerikaanse landen verkondigden vorige week dat ze de Venezolaanse president Nicolas Maduro niet langer erkennen. Alle hoop rust nu op parlementsvoorzitter Juan Gerardo Guaido. ‘Ik zet zowel mijn eigen veiligheid als die van mijn familie op het spel.’

Negentig procent van de Venezolanen slaagt er niet in om zijn gezin voldoende eten te geven, ziektes als malaria en mazelen steken weer de kop op en de criminaliteit en het geweld nemen almaar toe. Ondanks die ongekende humanitaire crisis is president Nicolas Maduro er via zogenaamd democratische verkiezingen – met een povere opkomst van 30 procent en vele bewijzen van fraude – in geslaagd om herverkozen te worden. Toch kwam er vorige week voor het eerst sinds lang weer een hoopvol signaal voor Venezuela. Op de vergadering van de Groep van Lima hebben 13 landen uit Latijns-Amerika officieel verklaard dat ze Maduro niet als legitieme president zouden erkennen. Enkel Mexico onthield zich. Het nationaal parlement dat Maduro heeft ontbonden, maar waarbij de democratische oppositie in 2015 een tweederdemeerderheid behaalde, wordt door deze landen als legitiem orgaan beschouwd. De hoop groeit dat de jonge parlementsvoorzitter Juan Gerardo Guaido (35) erin zal slagen Venezuela weer naar een democratie te leiden.

Europa zou een krachtig signaal kunnen sturen door de Venezolaanse ambassadeur voor de EU terug naar huis te sturen.

Hoe kan Venezuela zijn democratie terugwinnen?

Juan Guaido: Bij de presidentsverkiezingen in 2018 heeft het merendeel van de bevolking geweigerd zijn stem uit te brengen. Mensen zijn de voorbije jaren op straat blijven protesteren, met gevaar voor eigen leven. Gebrek aan voedsel en medicatie heeft al tot duizenden doden geleid. Drugsbendes en andere criminelen hebben onze staat gekidnapt en Maduro werkt met hen samen. Gelukkig wil de internationale gemeenschap de humanitaire crisis in Venezuela nu ook een halt toeroepen. Dertien Latijns-Amerikaanse landen die lid zijn van de groep van Lima hebben verkondigd Maduro niet langer als president te erkennen. Dat signaal van de internationale gemeenschap is belangrijk voor ons, maar nog belangrijker is de samenwerking van de oppositie in Venezuela. Als we erin slagen om met alle sectoren, alle vakbonden, werkgevers, studentenbewegingen, kerk, politie, leger en gewone burgers samen te werken, dan moet het ons lukken om een ommekeer in Venezuela te realiseren. Het is nu of nooit.

Hoopt u dat andere landen de beslissing van de groep van Lima om Maduro niet langer als president te erkennen zullen volgen?

Guaido: Landen die zich democratisch noemen, zouden deze oproep moeten volgen. De Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie zouden ons zeker kunnen helpen. Europa zou een krachtig signaal kunnen sturen door de Venezolaanse ambassadeur voor de EU terug naar huis te sturen. In 2017 heeft het Europees Parlement de democratische oppositie van Venezuela de Sacharovprijs toegekend. Daardoor voelen we ons zeker gesteund. De Europese Unie vertegenwoordigt de waarden en normen van de democratie en dat betekent veel voor ons.

Ik hoop binnenkort naar Brussel te komen om de Belgische en Europese autoriteiten de benodigde documenten te bezorgen zodat ze een onderzoek kunnen openen tegen de regeringsleden van Maduro. We vermoeden dat geld dat eigenlijk voor onze burgers was bestemd op privérekeningen van hen in Europa is terechtgekomen. Maar liefst 400 miljard dollar is uit Venezuela verdwenen. De goudreserves bij de nationale bank, zijn allemaal weg. De situatie in Venezuela is ondertussen zo ernstig geworden dat meer dan 5 miljoen Venezolanen zijn gevlucht. Zo’n grote migratiestroom is ongezien in het Amerikaanse continent. De meerderheid vlucht naar onze buurlanden, maar velen vragen ook in de VS of Europa politiek asiel aan. De crisis in ons land kan een globale humanitaire crisis veroorzaken.

Drugskartels werken samen met de regering en hoeven niets of niemand te vrezen zolang Maduro alle macht in handen heeft.

Zijn er ook internationale instellingen die actiever zouden kunnen optreden tegen Venezuela?

Guaido: Momenteel loopt er een onderzoek bij het Internationaal Strafhof in Den Haag voor misdaden tegen de mensheid die de regering van Maduro heeft gepleegd. We nodigen VN-mensenrechtencommissaris Michele Bachelet en secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres uit om Venezuela te bezoeken. Delen van ons land zijn immers in handen van criminele bendes. In deze gebieden zitten onze voorraden goud, coltan en andere grondstoffen die noodzakelijk zijn om onze economie weer op gang te krijgen. We hebben hulp van internationale organisaties nodig. De bevolking leeft nu in paniek en kan deze situatie niet langer meer verdragen. Caracas is ondertussen de meest gewelddadige stad ter wereld geworden.

Uw voorgangers zijn er niet in geslaagd Maduro tegen te houden. Waarom zou het u wel kunnen lukken?

Guaido: Ik ben 35 jaar en ik kom uit een bescheiden familie. Ik ken het leven van de gewone Venezolaan. Ik noem mezelf een overlever. Ik heb nu de kans gekregen om een grote verantwoordelijkheid op te nemen en ik ga er alles aan doen om de Venezolanen niet teleur te stellen. Ik ben mij bewust van de gevaren. Ik zet met deze keuze zowel mijn eigen veiligheid als die van mijn familie op het spel, maar ik wil mijn dochter en alle Venezolaanse kinderen een betere toekomst geven. We moeten de problemen juist durven te benoemen. Venezuela is een drugsdictatuur. Drugskartels werken samen met de regering en hoeven niets of niemand te vrezen zolang Maduro alle macht in handen heeft. Het enige legitieme onafhankelijke orgaan dat nog overblijft, is het nationaal parlement. De politieke genocide die in ons land plaatsvindt, moet stoppen. Daar wil ik me honderd procent voor inzetten.

U roept op om samen te werken met voormalig procureur-generaal Luisa Ortega Diaz en met leden van het Hooggerechtshof, die allemaal in het buitenland verblijven. Dat lijkt me geen eenvoudige zaak.

Guaido: We moeten samenwerken met de legitieme vertegenwoordigers van de instellingen. Maduro heeft iedereen die kritiek durfde te leveren uit zijn functie gezet, waarna die mensen politiek asiel hebben aangevraagd in het buitenland. Procureur-generaal Luisa Ortega Diaz heeft belangrijke informatie om de misdaden van Maduro en de corruptieschandalen te bewijzen. We moeten er inderdaad rekening mee houden dat samenwerken met al die mensen die in verschillende landen buiten Venezuela wonen, niet vanzelfsprekend is. Bovendien zijn velen onder hen bang voor represailles van het regime.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content