Klopjacht naar dader bomaanslag Boston maakt veel onschuldigen schuldig

Een heuse klopjacht in de Verenigde Staten op de dader(s) van de bomaanslagen op de Boston Marathon, maakt veel onschuldigen verdacht.

“We zullen desnoods naar alle uithoeken van de wereld trekken, maar de dader of daders van deze verachtelijke aanslag zullen worden gevat”, verklaart Richard DesLauriers, hoofd van de FBI-afdeling in Boston. “Onze opdracht is duidelijk. Het Amerikaanse publiek wil antwoorden. En vooral de burgers van Boston en Massachusetts willen en verdienen een antwoord.”

En dat een ware klopjacht op de dader gestart is, zal ook de 22-jarige student Abdulrahman Ali Alharbi uit Saudi-Arabië geweten hebben. De jongeman stond op het moment van de eerste ontploffing aan de finishlijn. Zoals zovelen werd hij door de kracht van de bom weggeslingerd. En raakte, net als ongeveer 176 anderen, gewond. Toch werd hij als verdachte nummer één beschouwd.

Verdacht uitzicht

Nadat de bommen afgingen begon de student te rennen. Maar een van de toeschouwers vond de gewonde Saoedi-Arabiër er verdacht uitzien. Hij liep naar hem toe, tackelde hem en leverde hem in bij de politie. En ook de politie kon zich daar in vinden. Zij vonden dat Abdulrhman naar explosieven rook. Wat eerder normaal is na zo een explosie. Maar de student begon daarnaast onmiddellijk vermoedens te uiten over een tweede bom omdat dat wel vaker het geval is bij bomaanslagen. Tot slot bleek de man slechts wat brandwonden te hebben, wat betekent dat hij dicht genoeg stond bij de bom om niet verdacht te zijn, maar ver genoeg om geen ernstige verwondingen op te lopen, redeneerde de politie.

Daarna ging het in ijltempo. Agenten, officieren en twee K9-eenheden vielen het appartement van Abdulrhman, die ondertussen nog in het ziekenhuis lag, amper enkele uren na de explosie binnen. Zijn appartement werd onderzocht met een ‘opvallend vertoon van macht’, zoals zijn medebewoners de inval omschreven in de krant Boston Herald. Zijn toebehoren werden in papieren zakken naar buiten gedragen, zoals dat gebeurt wanneer bewijsmateriaal gevonden wordt. En zijn kamergenoot werd vijf uur ondervraagd om uiteindelijk te besluiten dat de student “een aardige kerel is die van sport houdt” en zich niet kon inbeelden dat Ali Alharbi achter de bomaanslag zat.

‘Op de verkeerde plaats op het verkeerde moment’

Ook de media sprongen op het verhaal. “Onderzoekers verdenken een man met Saoedi-Arabische nationaliteit voor de verschrikkelijke bomaanslagen tijdens de Boston Marathon”, schreef The Post. De kamergenoot van Abdulrhman werd eveneens lastig gevallen. “Laat me gewoon naar de les gaan, man”, zei hij aan Fox News die hem steeds opnieuw vroeg of hij wel zeker was dat hij niet met een moordenaar samenwoonde?

Langzaamaan wordt echter duidelijk dat de twintigjarige student niet achter de aanslag zit, maar dat hij gewoon een van de vele getuigen is. “Hij was gewoon op de verkeerde plaats op het verkeerde moment”, zei gouverneur Patrick Deval. “Voorlopig hebben we nog geen idee van de dader en het motief. De jacht staat nog wijd open. We moeten echter wel opletten dat we sommige categorieën van mensen niet oneerlijk gaan behandelen”, besloot hij.

‘Zoek Waldo’

En in de klopjacht biedt de Amerikaanse bevolking al haar hulp aan. Via sociale media worden de krachten gebundeld om te achterhalen wie achter de aanslag zit. Verschillende foto’s en filmpjes worden online geplaatst waarop vervolgens alle verdachte personen worden aangeduid en besproken. Een van deze zoekplatformen kreeg zelfs de ietwat ludieke naam ‘zoek Waldo’. Het onderzoek wordt met andere woorden online gecrowdsourced.

De vraag is of deze burgerinitiatieven ook bijdragen aan het onderzoek. Verschillende onschuldigen, zoals Abdulrhman, zullen aangewezen worden. Met alle gevolgen van dien. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content