De oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, Jang Song-thaek, is van de macht verdreven. Dat meldenhet Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap en het Zuid-Koreaanse televisiestation YTN op gezag van de inlichtingendiensten. Hij gold, na Kim, als de meest invloedrijke figuur in het land.

De inlichtingendiensten menen te hebben begrepen dat twee van de naaste getrouwen van Jang Song-thaek in het openbaar zijn geëxecuteerd. Daarna is de man die meermaals als mentor van Kim is voorgesteld, niet meer in het openbaar verschenen. Dat is op zijn beurt een aanwijzing dat hij, om een nog onbekende reden, in ongenade is gevallen.

Militaire bevelvoering

Meer bepaald is hij is nu niet meer vicevoorzitter van de Commissie voor Nationale Defensie, het belangrijkste orgaan van de militaire bevelvoering. Het leger is van de terechtstellingen op de hoogte gebracht.

Jang Song-thaek is de man van Kim Kyong-Hui, een tante van Kim Jong-un. Hij begeleidde zijn neef, toen die na de plotselinge dood van Kim Jong-il eind 2011 aan de macht kwam. (Belga/AVE)

De oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, Jang Song-thaek, is van de macht verdreven. Dat meldenhet Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap en het Zuid-Koreaanse televisiestation YTN op gezag van de inlichtingendiensten. Hij gold, na Kim, als de meest invloedrijke figuur in het land.De inlichtingendiensten menen te hebben begrepen dat twee van de naaste getrouwen van Jang Song-thaek in het openbaar zijn geëxecuteerd. Daarna is de man die meermaals als mentor van Kim is voorgesteld, niet meer in het openbaar verschenen. Dat is op zijn beurt een aanwijzing dat hij, om een nog onbekende reden, in ongenade is gevallen. Meer bepaald is hij is nu niet meer vicevoorzitter van de Commissie voor Nationale Defensie, het belangrijkste orgaan van de militaire bevelvoering. Het leger is van de terechtstellingen op de hoogte gebracht. Jang Song-thaek is de man van Kim Kyong-Hui, een tante van Kim Jong-un. Hij begeleidde zijn neef, toen die na de plotselinge dood van Kim Jong-il eind 2011 aan de macht kwam. (Belga/AVE)