Kim Jong-un beschuldigt VS van slechte wil tijdens mislukte top in Hanoi

Noord-Koreaans leider Kim Jong-Un op 1 maart 2019.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vindt dat de Verenigde Staten ‘van slechte wil’ waren tijdens zijn mislukte top in Hanoi met de Amerikaanse president Donald Trump. Die ontmoeting vond plaats in februari. Ondertussen nodigde Kim Vladimir Poetin uit voor een bezoek aan Noord-Korea.

Hij zei voorts dat de situatie op het schiereiland ‘een kritiek punt’ heeft bereikt. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatsagentschap KCNA vrijdag.

Een week geleden beschuldigde het Noord-Koreaanse regime de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo er al van bij te dragen tot een ‘slechte’ sfeer. Pompeo werd door Pyongyang ook een gebrek aan ‘maturiteit’ verweten. Noord-Korea vroeg de minister niet meer deel te nemen aan de onderhandelingen wanneer deze worden hervat, maar Pompeo zelf liet weten dat hij ‘nog steeds de leiding heeft over het team’ van onderhandelaars.

De verklaringen van Kim komen er in de marge van zijn eerste top met de Russische president Vladimir Poetin donderdag in Vladivostok. Het was hun eerste ontmoeting. Volgens het agentschap verliep het onderhoud vriendschappelijk en in alle openheid. Kim Jong-un heeft Poetin uitgenodigd voor een bezoek aan zijn land, en Poetin zou dat aanbod onmiddellijk hebben aanvaard. Dat zegt het Noord-Koreaanse staatsagentschap KCNA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content