Kim Jong-Il stemt in Siberië in met stop kernproeven

© Reuters

Op een militaire basis in Siberië bereikten de Russische president Dmitri Medvedev en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il een Noord-Koreaans moratorium op kernproeven.

De Russische president Dmitri Medvedev en de Noord-Koreanse dictator Kim Jong-Il bereikten een akkoord over de Noord-Koreaanse kernproeven. Verder bespraken ze een gaspijpleiding en voedselhulp voor het geïsoleerde Noord-Korea.

De ontmoeting tussen Dmitri Medvedev en Kim Jong-Il vlakbij Ulan Ude, de hoofdstad van de Russische republiek Boerjatië, in Siberië, werd lang geheim gehouden. Op de vergadering kwamen de beide leiders een Noord-Koreaans moratorium op kernproeven overeen. Noord-Korea stemde toe, in de veronderstelling dat de internationale onderhandelingen over zijn kernprogramma worden hervat. Dat deelde Natalia Timakova, de woordvoerster van de Russische president Dmitri Medvedev, mee na de ontmoeting.

Zes Partijen-overleg Noord-Korea wil ook opnieuw aanschuiven aan het zogenaamde Zes Partijen-Overleg. Noord-Korea trok zich een tijd geleden terug uit die rondetafelgesprekken, waar verder ook nog Zuid-Korea, Rusland, China, de VS en Japan aan deelnemen. Noord-Korea ging daarop ook verder met haar nucleaire experimenten, waarmee ze niet alleen de toorn van de andere vijf partijen over zich heen riep, maar ook die van de rest van de internationale gemeenschap.

Ongewoon open bezoek Het volgens de Russische nieuwswebsite Russia Today ongewoon open bezoek van Jong-Il is het eerste in negen jaar. Ongewoon, want doorgaans krijgt de wereld pas lucht van Jong-Il’s bezoeken als die al achter de rug zijn. Of helemaal niet. Deze keer wordt het bezoek echter uitvoerig in de Russische pers besproken.

Gepantserde trein

De Noord-Koreaanse dictator, die zwaarbewaakt en in een gepantserde trein het land doorkruist, kwam bondgenoot Rusland om economische hulp vragen. Noord-Korea kampt met een tekort aan levensmiddelen. In juli kreeg het land ook af te rekenen met verwoestende overstromingen. Vorige week beloofde Moskou al 50.000 ton graan naar Noord-Korea te sturen.

Gaspijpleiding naar erfvijand Zuid-Korea Daarmee hoopt Rusland vooral haar geopolitieke belangen veilig te stellen. Een voor haar belangrijke maar politiek heikele gaspijpleiding loopt over het het Noord-Koreaanse grondgebeid naar erfvijand Zuid-Korea. Noord-Korea zou in ruil voor die transit van tien miljard kubieke meter gas, jaarlijks 100 miljoen dollar vergoeding krijgen.

Medvedev en Kim raakten het eens over de oprichting van een speciale commissie die de bouw van de pijpleiding onder de loep zal nemen. ‘Voor zover ik het begrepen heb, interesseert Noord-Korea zich voor de omzetting van dit trilaterale project met deelname van Rusland en Zuid-Korea’, citeerde het Russische persbureau Interfax Medvedev. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content