Bekijk de livestream van de inhuldiging

Belgische baggeraars

De openingsplechtigheid wordt bijgewoond door tal van regeringsleiders en ministers. Onder meer de Franse president François Hollande tekent present. Ook België is uitgenodigd en wordt vertegenwoordigd door minister Kris Peeters (CD&V).

Dat ons land aanwezig is op de ceremonie, heeft alles te maken met de Belgische baggertechnologie. Zowel Jan De Nul als DEME speelde een belangrijke rol in het project, dat de capaciteit van het oude Suezkanaal moet verdubbelen.

In amper een jaar tijd werd het Suezkanaal over een lengte van 72 kilometer ontdubbeld en uitgediept, waarvan 35 kilometer via een nieuwe parallelle waterweg. Beide Belgische baggeraars namen deel aan het project: Jan De Nul via een consortium samen met de Nederlandse baggeraars Boskalis en Van Oord en NMDC uit Abu Dhabi, DEME in een consortium met Great Lakes Dredge & Dock Company uit de VS.

Het 'nieuwe' Suezkanaal moet de capaciteit van de vaarroute tussen de Middellandse Zee en de Rode Zee - één van de belangrijkse waterwegen ter wereld - verdubbelen van 49 naar 97 schepen per dag, en ook de vaar- en wachtttijd inkorten. Met het project wil de nieuwe president Abdul Fattah al-Sisi de Egyptische economie een boost geven.

Peeters ziet de bijdrage van de baggeraars als een belangrijk internationaal visitekaartje voor België en de Belgische bedrijven. 'Onze Belgische baggeraars zijn op wereldvlak werkelijk topspelers. Deze dynamische en vooruitstrevende ondernemers zijn belangrijke ambassadeurs van onze Belgische knowhow en technische expertise. De Belgische baggeraars stellen wereldwijd meer dan 10.000 mensen te werk. Baggeren is vandaag een echte hightech business geworden, die zichzelf constant vernieuwt en spitstechnologie toepast in vaak zeer complexe omstandigheden, in alle uithoeken van de wereld. Dat het project in het Suezkanaal - een werk van enorme omvang en enorme prestige - in belangrijke mate door de Belgische bedrijven DEME en Jan De Nul in een recordtermijn werd verwezenlijkt, is dan ook een internationaal visitekaartje voor België en haar bedrijven', aldus de minister. (Belga)

De openingsplechtigheid wordt bijgewoond door tal van regeringsleiders en ministers. Onder meer de Franse president François Hollande tekent present. Ook België is uitgenodigd en wordt vertegenwoordigd door minister Kris Peeters (CD&V). Dat ons land aanwezig is op de ceremonie, heeft alles te maken met de Belgische baggertechnologie. Zowel Jan De Nul als DEME speelde een belangrijke rol in het project, dat de capaciteit van het oude Suezkanaal moet verdubbelen. In amper een jaar tijd werd het Suezkanaal over een lengte van 72 kilometer ontdubbeld en uitgediept, waarvan 35 kilometer via een nieuwe parallelle waterweg. Beide Belgische baggeraars namen deel aan het project: Jan De Nul via een consortium samen met de Nederlandse baggeraars Boskalis en Van Oord en NMDC uit Abu Dhabi, DEME in een consortium met Great Lakes Dredge & Dock Company uit de VS. Het 'nieuwe' Suezkanaal moet de capaciteit van de vaarroute tussen de Middellandse Zee en de Rode Zee - één van de belangrijkse waterwegen ter wereld - verdubbelen van 49 naar 97 schepen per dag, en ook de vaar- en wachtttijd inkorten. Met het project wil de nieuwe president Abdul Fattah al-Sisi de Egyptische economie een boost geven. Peeters ziet de bijdrage van de baggeraars als een belangrijk internationaal visitekaartje voor België en de Belgische bedrijven. 'Onze Belgische baggeraars zijn op wereldvlak werkelijk topspelers. Deze dynamische en vooruitstrevende ondernemers zijn belangrijke ambassadeurs van onze Belgische knowhow en technische expertise. De Belgische baggeraars stellen wereldwijd meer dan 10.000 mensen te werk. Baggeren is vandaag een echte hightech business geworden, die zichzelf constant vernieuwt en spitstechnologie toepast in vaak zeer complexe omstandigheden, in alle uithoeken van de wereld. Dat het project in het Suezkanaal - een werk van enorme omvang en enorme prestige - in belangrijke mate door de Belgische bedrijven DEME en Jan De Nul in een recordtermijn werd verwezenlijkt, is dan ook een internationaal visitekaartje voor België en haar bedrijven', aldus de minister. (Belga)