De stemmen van de kiesmannen druppelden in de loop van de dag binnen. Tegen het einde van de avond hadden in totaal 306 kiesmannen zich achter Biden geschaard, tegenover 232 voor Trump.

De uitslag van de verkiezingen van 3 november wordt op 6 januari officieel gemaakt door Amerikaanse parlement, het Congres. Op 20 januari wordt Joe Biden geïnaugureerd als 46e president van VS.

In de Verenigde Staten gaan stemmen van kiezers naar kiesmannen. De kandidaat van de partij die een staat wint, krijgt alle kiesmannen van die staat achter zich. Sommige staten staan hun kiesmannen enige vrijheid toe, maar dat heeft dus niet tot grote verrassingen geleid.

Eerder bleek dat de Democraat Joe Biden 306 kiesmannen achter zich kreeg, en Trump 232. Trump en zijn Republikeinse Partij hebben de uitslag nog altijd niet erkend en zeggen zonder bewijs dat er gefraudeerd is.

Hierdoor was de stemming in het kiescollege, anders dan alle andere jaren, geen formaliteit. Het is al jaren de gewoonte dat de verliezende kandidaat op verkiezingsavond zijn nederlaag erkent, maar dat heeft Trump dus nog niet gedaan. Er kwam een hele reeks juridische procedures, maar die leverden vooralsnog niets op voor Trump.

'Zege voor democratie'

De bevestiging van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is voor winnaar Biden een overwinning van de democratie, zei hij in een toespraak maandagavond (plaatselijke tijd). De onbewezen aantijgingen over kiesfraude die huidig president Donald Trump blijft volhouden en zijn weigering om zijn verlies te erkennen, tonen voor Biden aan dat de huidige president de wil van het volk weigert te respecteren. Hij riep Trump op zijn nederlaag alsnog toe te geven.

'Dat is een extreme stellingname die we nooit eerder gezien hebben', aldus Biden vanuit zijn thuisbasis Wilmington (Delaware). 'Een stellingname die weigert de wil van het volk, de rechtsstaat en onze grondwet te respecteren.'

'De vlam van de democratie werd in dit land al lang geleden ontstoken', zei Biden nog. 'We weten nu dat niets - ook geen pandemie of machtsmisbruik - die vlam kan doen doven.'

De 78-jarige Democraat keek in zijn toespraak ook vooruit op zijn presidentschap. 'Ik zal een president voor alle Amerikanen zijn, zoals ik in de campagne gezegd heb. Ik zal even hard werken voor zij die niet voor mij gestemd hebben als voor zij die wel voor mij gestemd hebben.'

Biden zag tot nu toe af van frontale aanvallen op Trump en diens houding over het verloop van de verkiezingen. De bevestiging door het kiescollege officialiseert zijn overwinning, en maakt van hem nu de onbetwiste 'president-elect'.

De stemmen van de kiesmannen druppelden in de loop van de dag binnen. Tegen het einde van de avond hadden in totaal 306 kiesmannen zich achter Biden geschaard, tegenover 232 voor Trump. De uitslag van de verkiezingen van 3 november wordt op 6 januari officieel gemaakt door Amerikaanse parlement, het Congres. Op 20 januari wordt Joe Biden geïnaugureerd als 46e president van VS. In de Verenigde Staten gaan stemmen van kiezers naar kiesmannen. De kandidaat van de partij die een staat wint, krijgt alle kiesmannen van die staat achter zich. Sommige staten staan hun kiesmannen enige vrijheid toe, maar dat heeft dus niet tot grote verrassingen geleid. Eerder bleek dat de Democraat Joe Biden 306 kiesmannen achter zich kreeg, en Trump 232. Trump en zijn Republikeinse Partij hebben de uitslag nog altijd niet erkend en zeggen zonder bewijs dat er gefraudeerd is. Hierdoor was de stemming in het kiescollege, anders dan alle andere jaren, geen formaliteit. Het is al jaren de gewoonte dat de verliezende kandidaat op verkiezingsavond zijn nederlaag erkent, maar dat heeft Trump dus nog niet gedaan. Er kwam een hele reeks juridische procedures, maar die leverden vooralsnog niets op voor Trump. De bevestiging van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is voor winnaar Biden een overwinning van de democratie, zei hij in een toespraak maandagavond (plaatselijke tijd). De onbewezen aantijgingen over kiesfraude die huidig president Donald Trump blijft volhouden en zijn weigering om zijn verlies te erkennen, tonen voor Biden aan dat de huidige president de wil van het volk weigert te respecteren. Hij riep Trump op zijn nederlaag alsnog toe te geven.'Dat is een extreme stellingname die we nooit eerder gezien hebben', aldus Biden vanuit zijn thuisbasis Wilmington (Delaware). 'Een stellingname die weigert de wil van het volk, de rechtsstaat en onze grondwet te respecteren.' 'De vlam van de democratie werd in dit land al lang geleden ontstoken', zei Biden nog. 'We weten nu dat niets - ook geen pandemie of machtsmisbruik - die vlam kan doen doven.'De 78-jarige Democraat keek in zijn toespraak ook vooruit op zijn presidentschap. 'Ik zal een president voor alle Amerikanen zijn, zoals ik in de campagne gezegd heb. Ik zal even hard werken voor zij die niet voor mij gestemd hebben als voor zij die wel voor mij gestemd hebben.'Biden zag tot nu toe af van frontale aanvallen op Trump en diens houding over het verloop van de verkiezingen. De bevestiging door het kiescollege officialiseert zijn overwinning, en maakt van hem nu de onbetwiste 'president-elect'.