Het Libische regime van Muammar Khaddafi werd bij het bespioneren van zijn opposanten geholpen door Amesys, Narus en ZTE. Respectievelijk een Franse ontwikkelaar van veiligheidssystemen, een onderdeel van het Amerikaanse Boeiing en een Chinees telecommunicatiebedrijf.

Dat schrijft de Amerikaanse krant Wall Street Journal dinsdag.

Amesys, ontwikkelaar van veiligheidssystemen en een filiaal van het Franse informaticabedrijf Bull, werd in 2010 door Bull opgekocht. Het rustte het Libische internetobservatiecentrum uit met een "groot technologisch controlepakket". Dat deelden mensen dicht bij het dossier mee aan de krant.

Begin dit jaar benaderden Libische regeringsleiders Amesys opnieuw. Ditmaal om de capaciteit van de internetfilter van de overheid te vergroten.

Ook andere bedrijven zoals Narus, een filiaal van de Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing dat gespecialiseerd is in beveiliging tegen cyberaanvallen, werden aangesproken. Volgens de krant verkocht ook het Chinese telecommunicatiebedrijf ZTE diens technologie aan het Libische regime om surveillance uit te kunnen voeren.

Nadat de Libische rebellen op 23 augustus Tripoli innamen, trekken ze langzaam op naar Sirte, het laatste bastion en mogelijks ook het toevluchtsoord van Muammar Khaddafi, die in de regio geboren werd. (Belga/SD)

Het Libische regime van Muammar Khaddafi werd bij het bespioneren van zijn opposanten geholpen door Amesys, Narus en ZTE. Respectievelijk een Franse ontwikkelaar van veiligheidssystemen, een onderdeel van het Amerikaanse Boeiing en een Chinees telecommunicatiebedrijf. Dat schrijft de Amerikaanse krant Wall Street Journal dinsdag.Amesys, ontwikkelaar van veiligheidssystemen en een filiaal van het Franse informaticabedrijf Bull, werd in 2010 door Bull opgekocht. Het rustte het Libische internetobservatiecentrum uit met een "groot technologisch controlepakket". Dat deelden mensen dicht bij het dossier mee aan de krant.Begin dit jaar benaderden Libische regeringsleiders Amesys opnieuw. Ditmaal om de capaciteit van de internetfilter van de overheid te vergroten.Ook andere bedrijven zoals Narus, een filiaal van de Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing dat gespecialiseerd is in beveiliging tegen cyberaanvallen, werden aangesproken. Volgens de krant verkocht ook het Chinese telecommunicatiebedrijf ZTE diens technologie aan het Libische regime om surveillance uit te kunnen voeren.Nadat de Libische rebellen op 23 augustus Tripoli innamen, trekken ze langzaam op naar Sirte, het laatste bastion en mogelijks ook het toevluchtsoord van Muammar Khaddafi, die in de regio geboren werd. (Belga/SD)