Volgens deelstaatminister Ralf Jäger (SPD) is een onderzoek geopend naar drie vermoedelijke daders. Niemand werd evenwel aangehouden.

Mogelijk behoorden de mannen tot een grotere groep die in de nacht van het oude op het nieuwe jaar vrouwen lastigviel, aanrandde en beroofde aan het station van Keulen.

Volgens verschillende Duitse media richt het onderzoek zich op zogenoemde 'dansbendes'. Deze groepen jongeren gebruiken lichamelijk contact om zo hun slachtoffers af te leiden om ze te beroven. Op oudejaarsnacht zou er ook sprake zijn geweest van seksueel geweld.

Rechtsstaat

Jäger verwacht een lastig onderzoek. 'Soms heeft de rechtsstaat tijd nodig en die moeten we geven. Hij nam ook de politie in bescherming na de kritiek van federaal minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU), die hij beschuldigt van een gebrek aan detailkennis.

Volgens Jäger was de politie met meer mankracht aanwezig dan de voorbije jaren, maar kon ze de agressies niet zien aankomen, zo schrijft het weekblad Der Spiegel op zijn website. 'De politie in Keulen maar ook de federale politie (die onder de bevoegdheid van De Maizière valt, nvdr.) moet in detail uitleggen hoe dit is kunnen gebeuren. Ik verwacht nog deze week informatie. Dit mag niet opnieuw gebeuren.'

Ook de lokale politiechef Wolfgang Albers verwerpt de kritiek van De Maizière: 'We hebben gedaan wat we konden. Er was een onoverzichtelijke, moeilijke situatie op het plein waardoor we de aanrandingen niet konden voorkomen.'

'Gepland'

Ondertussen onderzoekt de politie of er vooraf afspraken waren gemaakt. 'Het lijkt alsof alles afgesproken was', zei minister van Justitie Heiko Maas (SPD) in het ZDF-programma 'Morgenmagazin'. Zoiets ontstaat niet uit het niets, daar moet iemand achter zitten, meent hij. Eerder had hij het al over 'een nieuwe dimensie van georganiseerde misdaad'.

Volgens de politie in Keulen werden ruim honderd aangiftes gedaan door vermoedelijke slachtoffers, waarvan drie vierde een seksuele inslag heeft. 'Veel vrouwen gaven in de gesprekken aan dat ze ook betast werden', zei een politiewoordvoerder volgens persagentschap DPA.

Niet alleen in Keulen werden ettelijke klachten ingediend, ook in Hamburg waren er seksuele aanrandingen op oudejaar. In de Reeperbahn in Hamburg werden vrouwen volgens de politie telkens omsingeld door verscheidene mannen die handtastelijk werden.

'Rollen niet verdraaien'

Jäger distantieert zich ook van Keulens burgemeester Henriette Reker, die vrouwen aanraadt om een armlengte afstand te houden van onbekenden - advies dat een golf van sarcastisch commentaar uitlokte op de sociale media.

'Dit verdraait een beetje de rollen van daders en slachtoffers. Het is niet de taak van de vrouwen om zulke daden te verhinderen. Vrouwen moeten zich veilig in het openbaar kunnen verplaatsen.' (KVDA)

Volgens deelstaatminister Ralf Jäger (SPD) is een onderzoek geopend naar drie vermoedelijke daders. Niemand werd evenwel aangehouden. Mogelijk behoorden de mannen tot een grotere groep die in de nacht van het oude op het nieuwe jaar vrouwen lastigviel, aanrandde en beroofde aan het station van Keulen. Volgens verschillende Duitse media richt het onderzoek zich op zogenoemde 'dansbendes'. Deze groepen jongeren gebruiken lichamelijk contact om zo hun slachtoffers af te leiden om ze te beroven. Op oudejaarsnacht zou er ook sprake zijn geweest van seksueel geweld.Jäger verwacht een lastig onderzoek. 'Soms heeft de rechtsstaat tijd nodig en die moeten we geven. Hij nam ook de politie in bescherming na de kritiek van federaal minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU), die hij beschuldigt van een gebrek aan detailkennis.Volgens Jäger was de politie met meer mankracht aanwezig dan de voorbije jaren, maar kon ze de agressies niet zien aankomen, zo schrijft het weekblad Der Spiegel op zijn website. 'De politie in Keulen maar ook de federale politie (die onder de bevoegdheid van De Maizière valt, nvdr.) moet in detail uitleggen hoe dit is kunnen gebeuren. Ik verwacht nog deze week informatie. Dit mag niet opnieuw gebeuren.'Ook de lokale politiechef Wolfgang Albers verwerpt de kritiek van De Maizière: 'We hebben gedaan wat we konden. Er was een onoverzichtelijke, moeilijke situatie op het plein waardoor we de aanrandingen niet konden voorkomen.'Ondertussen onderzoekt de politie of er vooraf afspraken waren gemaakt. 'Het lijkt alsof alles afgesproken was', zei minister van Justitie Heiko Maas (SPD) in het ZDF-programma 'Morgenmagazin'. Zoiets ontstaat niet uit het niets, daar moet iemand achter zitten, meent hij. Eerder had hij het al over 'een nieuwe dimensie van georganiseerde misdaad'.Volgens de politie in Keulen werden ruim honderd aangiftes gedaan door vermoedelijke slachtoffers, waarvan drie vierde een seksuele inslag heeft. 'Veel vrouwen gaven in de gesprekken aan dat ze ook betast werden', zei een politiewoordvoerder volgens persagentschap DPA. Niet alleen in Keulen werden ettelijke klachten ingediend, ook in Hamburg waren er seksuele aanrandingen op oudejaar. In de Reeperbahn in Hamburg werden vrouwen volgens de politie telkens omsingeld door verscheidene mannen die handtastelijk werden.Jäger distantieert zich ook van Keulens burgemeester Henriette Reker, die vrouwen aanraadt om een armlengte afstand te houden van onbekenden - advies dat een golf van sarcastisch commentaar uitlokte op de sociale media. 'Dit verdraait een beetje de rollen van daders en slachtoffers. Het is niet de taak van de vrouwen om zulke daden te verhinderen. Vrouwen moeten zich veilig in het openbaar kunnen verplaatsen.' (KVDA)