Kerry verdedigt akkoord met Iran: ‘Deze deal of geen deal’

© Reuters

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en Republikeinse tegenstanders hebben in het Congres een fel debat gevoerd over het nucleair akkoord met Iran. ‘Er zijn geen alternatieven voor de deal’, meent Kerry.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en Republikeinse tegenstanders hebben in het Congres een fel debat gevoerd over het nucleair akkoord met Iran. Tijdens een hoorzitting voor de Senaatscommissie Buitenlandse Zaken riep Kerry de parlementsleden op de atoomovereenkomst met Iran niet te torpederen.

“Er zijn geen alternatieven voor de deal, anders dreigt een gevaarlijke situatie te ontstaan.” Republikeinse tegenstanders zijn van mening dat Kerry zich bij de onderhandelingen over de tafel heeft laten trekken.

‘Kunnen enkel verliezen als we dit afwijzen’

Volgens het in Wenen gesloten akkoord van 14 juli moet Teheran zijn atoomprogramma duidelijk begrenzen om de bezorgdheid van de internationale gemeenschap te neutraliseren over een mogelijke Iraanse kernbom. In ruil mag Iran rekenen op een einde aan het economisch en politiek isolement.

Kerry benadrukte dat het de bedoeling was om ervoor te zorgen dat Teheran geen atoombom meer kan ontwikkelen, “en dat hebben we bereikt”. Een beter akkoord eisen, berust op “fantasie”. “De keuze waarmee we geconfronteerd zijn, is deze deal of sowieso geen deal.” De Verenigde Staten konden niet verliezen, “we kunnen enkel verliezen als we deze deal afwijzen.”

‘We zullen alleen staan’

Kerry onderstreepte voorts dat de Verenigde Staten niet alleen met Iran aan de onderhandelingstafel zaten, maar ook met andere landen, en “die zijn niet dom”. Het Congres moet beseffen dat de VS geïsoleerd geraakt als het zich afkeert van het akkoord. “Onze bondgenoten zullen zich niet samen met ons afkeren – we zullen alleen staan”, zei Kerry, die door minister van Financiën Jack Lew en Energieminister Ernest Muniz werd begeleid.

De overeenkomst is vooral door de Republikeinen op massale kritiek onthaald. Ze verwijten de regering dat het akkoord Teheran op lange termijn de kans biedt meerdere kernbommen tegelijkertijd te ontwikkelen. Zo zei de Republikeinse commissievoorzitter Bob Corker tijdens de hoorzitting dat de regering met de deal een “nieuwe drempel” in het Amerikaans buitenlands beleid heeft overschreden. Zijn partijgenoot Jim Risch noemde het “belachelijk” Iran te vertrouwen.

‘Niet voor volgende president’

Het Congres heeft tot 17 september de tijd om het akkoord te onderzoeken. President Barack Obama heeft in elk geval al zijn veto aangekondigd, mocht het Congres de deal afwijzen. Dan moeten beide huizen – Senaat en Huis van Afgevaardigden – elk een tweederdemeerderheid halen om Obama te overtroeven. Dat dit zou gebeuren, lijkt weinig waarschijnlijk, ook al is er in de rangen van Democraten enige terughoudendheid over het akkoord te horen.

De Republikeinse presidentskandidaat Marco Rubio zei tijdens de hoorzitting dat Iran en de rest van de wereld moeten weten dat dit een akkoord is van de regering Obama en dat de volgende president van de Verenigde Staten niet verplicht is zich daaraan te houden. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content