Kardinaal Tarcisio Bertone, de staatssecretaris van het Vaticaan, heeft tijdens een persconferentie het verband gelegd tussen homoseksualiteit en pedofilie.

'Veel psychologen en psychiaters hebben aangetoond dat er geen relatie is tussen het celibaat en pedofilie. 'Maar mij is verteld dat vele anderen aantonen dat er een verband is tussen homoseksualiteit en pedofilie', aldus Bertone.

Bertone zei een en ander tijdens een persconferentie in Chili, dat verwikkeld is in een schandaal waarbij pedofiele priesters zijn betrokken. De slachtoffers zijn jonge meisjes.

De uitspraken van de kardinaal hebben tot woedende reacties geleid, onder meer bij Chileense homo's.

'Dit is een perverse strategie van het Vaticaan om zich te ontdoen van zijn eigen ethische en morele verantwoordelijkheid', aldus Rolando Jimenez, de voorzitter van de Beweging voor de Integratie en Bevrijding van Homoseksuelen in Chili.

Belediging

Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (SP.A), een openlijke homoseksueel, sprak dinsdag van een belediging voor de Europese waarden en normen.

'Het Vaticaan werpt zich op als woordvoerder van een ethisch en moreel gezag. Dat dit gezag de laatste weken onder druk staat, wordt door de uitspraken als deze niet vergoelijkt, maar nog versterkt, aldus Smet.

Hij noemt de uitspraken een belediging, ook voor wie wel in het reine is met zijn eigen seksualiteit en die van anderen.

Kardinaal Tarcisio Bertone, de staatssecretaris van het Vaticaan, heeft tijdens een persconferentie het verband gelegd tussen homoseksualiteit en pedofilie. 'Veel psychologen en psychiaters hebben aangetoond dat er geen relatie is tussen het celibaat en pedofilie. 'Maar mij is verteld dat vele anderen aantonen dat er een verband is tussen homoseksualiteit en pedofilie', aldus Bertone.Bertone zei een en ander tijdens een persconferentie in Chili, dat verwikkeld is in een schandaal waarbij pedofiele priesters zijn betrokken. De slachtoffers zijn jonge meisjes.De uitspraken van de kardinaal hebben tot woedende reacties geleid, onder meer bij Chileense homo's. 'Dit is een perverse strategie van het Vaticaan om zich te ontdoen van zijn eigen ethische en morele verantwoordelijkheid', aldus Rolando Jimenez, de voorzitter van de Beweging voor de Integratie en Bevrijding van Homoseksuelen in Chili. BeledigingVlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (SP.A), een openlijke homoseksueel, sprak dinsdag van een belediging voor de Europese waarden en normen. 'Het Vaticaan werpt zich op als woordvoerder van een ethisch en moreel gezag. Dat dit gezag de laatste weken onder druk staat, wordt door de uitspraken als deze niet vergoelijkt, maar nog versterkt, aldus Smet.Hij noemt de uitspraken een belediging, ook voor wie wel in het reine is met zijn eigen seksualiteit en die van anderen.