Reisch werd ondervraagd omdat hij de instructies van de Italiaanse autoriteiten zou hebben genegeerd bij het redden van migranten voor de kust van Libië. Volgens de regering in Rome hadden die de in Dresden gebaseerde hulporganisatie Mission Lifeline opgedragen om de berging over te laten aan de Libische kustwacht.

Lifeline had van Malta uiteindelijk de toestemming gekregen om een Maltese haven binnen te varen. Premier Joseph Muscat had wel gezegd dat zijn land dan beslag zou leggen op het schip. Aan boord van de Lifeline, die aanmeerde in de haven van Senglea, waren 234 geredde migranten. Zes van hen, onder wie drie baby's, werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Muscat had ook al aangekondigd dat niet alleen Malta, maar ook België, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal en Spanje ermee instemden om migranten op te vangen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaf daarna op Twitter te kennen dat ons land maximaal vijftien migranten van de Lifeline zal opnemen.

Reisch werd ondervraagd omdat hij de instructies van de Italiaanse autoriteiten zou hebben genegeerd bij het redden van migranten voor de kust van Libië. Volgens de regering in Rome hadden die de in Dresden gebaseerde hulporganisatie Mission Lifeline opgedragen om de berging over te laten aan de Libische kustwacht. Lifeline had van Malta uiteindelijk de toestemming gekregen om een Maltese haven binnen te varen. Premier Joseph Muscat had wel gezegd dat zijn land dan beslag zou leggen op het schip. Aan boord van de Lifeline, die aanmeerde in de haven van Senglea, waren 234 geredde migranten. Zes van hen, onder wie drie baby's, werden overgebracht naar het ziekenhuis. Muscat had ook al aangekondigd dat niet alleen Malta, maar ook België, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal en Spanje ermee instemden om migranten op te vangen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaf daarna op Twitter te kennen dat ons land maximaal vijftien migranten van de Lifeline zal opnemen.