Kandidatuur Congolese oppositieleider Jean-Pierre Bemba ‘onontvankelijk’

Jean-Pierre Bemba, 21 maart 2016. © Reuters

De kandidatuur van ex-rebellenleider Jean-Pierre Bemba voor de presidentsverkiezingen in Congo is ‘onontvankelijk’ verklaard. Dat zegt de kiescommissie vrijdag.

De kiescommissie verwierp de kandidatuur van Jean-Pierre Bemba, een van de tenoren van de oppositie tegen de Congolese president Joseph Kabila, vanwege zijn ‘veroordeling door het Internationaal Strafhof (…) voor beïnvloeding van getuigen’.

Het Strafhof sprak Bemba in juni in beroep vrij voor oorlogsmisdaden, nadat hij tien jaar in de cel had doorgebracht. Het Strafhof in Den Haag veroordeelde hem in eerste instantie in juni 2016 nog tot achttien jaar gevangenis, voor de wreedheden die zijn militie in de Centraal-Afrikaanse Republiek van 2002 tot 2003 hebben begaan. De ex-rebellenleider was vicepresident in een transitieregering van 2003 tot 2006. Hij is voorzitter van de Bevrijdingsbeweging van Congo (MLC), de op een na grootste oppositiepartij in het parlement. Na zijn vrijspraak maakte hij vorige maand een triomfantelijke terugkeer in Kinshasa.

De kiescommissie moest vrijdag een voorlopige lijst publiceren van kandidaten die mogen deelnemen aan de presidents- en parlementsverkiezingen. Mogelijk is Bemba niet de laatste die uitgesloten wordt van de verkiezingen, die gepland staan voor 23 december.

Kort voor de aankondiging van de kiescommissie had de gehele oppositie tegen president Joseph Kabila opgeroepen tot een ‘algemene mobilisatie’. Ze beschuldigde de ‘gevestigde macht’ ervan sommige kandidaten te willen ‘uitsluiten’. ‘De politieke oppositie eist dat meneer Kabila en zijn politieke familie het kiesproces vrij laten verlopen, door te stoppen met invloed uit te oefenen op de kiescommissie’, klinkt het in het persbericht, dat ondertekend is door Bemba, oppositieleider in ballingschap Moïse Katumbi en Félix Tshisekedi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content