Volgens nieuwe peilingen van Public Policy Polling in de vijf staten worden de Democratische voorverkiezingen in Ohio, Illinois en Missouri alvast een nek-aan-nekrace, zo meldt de politieke nieuwssite The Hill.

In Missouri leidt Bernie Sanders zelfs met 47 procent, tegenover 46 voor Hillary Clinton. In Ohio en Illinois bedraagt zijn achterstand respectievelijk 5 (46-41 voor Clinton) en 3 (48-45) procentpunten. Opvallend, want begin deze maand moest de senator uit Vermont in Ohio nog meer dan 20 procentpunten vrijgeven op de voormalige First Lady. Nog volgens The Hill geven peilingen van de Quinnipiac University in Connecticut gelijkaardige resultaten.

Verrassing

Sanders lijkt de wind in de zeilen te krijgen na zijn verrassende overwinning in Michigan, waar zijn achterstand enkele weken vóór die voorverkiezing ook nog uit dubbele cijfers bestond.

De vraag is echter wat hij ervoor koopt, want Clinton ligt nog fors voorop in North Carolina en Florida, waar respectievelijk 121 en 246 delegates te winnen zijn. In Illinois staan 182 kiesmannen op het spel, in Ohio 159 en in Missouri 84.

Cruciaal

Hillary Clinton, REUTERS
Hillary Clinton © REUTERS

Tot dusver verzekerde Clinton zich van 766 delegates, Sanders heeft er 551 achter zijn naam staan, volgens The New York Times. De zogenaamde superdelegates meegerekend, die nog van gedacht mogen veranderen, is de stand 1.231 - 576 in het voordeel van Clinton. Een kandidaat heeft 2.383 delegates nodig om de Democratische nominatie voor de feitelijke presidentsverkiezingen binnen te halen.

Super Tuesday Part 3 wordt dus gezien als een nieuwe test voor de kracht van Clintons campagne. Het lijkt er voorlopig op dat ze nog verder zal uitlopen op haar enige concurrent en het is haar hoop om Sanders dinsdag KO te slaan.

Als Sanders er echter in slaagt om Ohio en nog twee andere staten te winnen, dan kan dat een nieuw momentum in zijn campagne betekenen.

Republikeinen

Ook in het Republikeinse kamp is dinsdag allicht een van de laatste kansen voor zijn concurrenten om Donald Trump stokken in de wielen te steken op weg naar de nominatie voor de presidentsverkiezingen.

Marco Rubio heeft al opgeroepen om te stemmen voor John Kasich in diens thuisstaat Ohio, waar de winnaar alle delegates krijgt, en hoopt een wederdienst in zijn eigen Florida. (KVDA)

Volgens nieuwe peilingen van Public Policy Polling in de vijf staten worden de Democratische voorverkiezingen in Ohio, Illinois en Missouri alvast een nek-aan-nekrace, zo meldt de politieke nieuwssite The Hill. In Missouri leidt Bernie Sanders zelfs met 47 procent, tegenover 46 voor Hillary Clinton. In Ohio en Illinois bedraagt zijn achterstand respectievelijk 5 (46-41 voor Clinton) en 3 (48-45) procentpunten. Opvallend, want begin deze maand moest de senator uit Vermont in Ohio nog meer dan 20 procentpunten vrijgeven op de voormalige First Lady. Nog volgens The Hill geven peilingen van de Quinnipiac University in Connecticut gelijkaardige resultaten.Sanders lijkt de wind in de zeilen te krijgen na zijn verrassende overwinning in Michigan, waar zijn achterstand enkele weken vóór die voorverkiezing ook nog uit dubbele cijfers bestond. De vraag is echter wat hij ervoor koopt, want Clinton ligt nog fors voorop in North Carolina en Florida, waar respectievelijk 121 en 246 delegates te winnen zijn. In Illinois staan 182 kiesmannen op het spel, in Ohio 159 en in Missouri 84.Tot dusver verzekerde Clinton zich van 766 delegates, Sanders heeft er 551 achter zijn naam staan, volgens The New York Times. De zogenaamde superdelegates meegerekend, die nog van gedacht mogen veranderen, is de stand 1.231 - 576 in het voordeel van Clinton. Een kandidaat heeft 2.383 delegates nodig om de Democratische nominatie voor de feitelijke presidentsverkiezingen binnen te halen.Super Tuesday Part 3 wordt dus gezien als een nieuwe test voor de kracht van Clintons campagne. Het lijkt er voorlopig op dat ze nog verder zal uitlopen op haar enige concurrent en het is haar hoop om Sanders dinsdag KO te slaan. Als Sanders er echter in slaagt om Ohio en nog twee andere staten te winnen, dan kan dat een nieuw momentum in zijn campagne betekenen. Ook in het Republikeinse kamp is dinsdag allicht een van de laatste kansen voor zijn concurrenten om Donald Trump stokken in de wielen te steken op weg naar de nominatie voor de presidentsverkiezingen. Marco Rubio heeft al opgeroepen om te stemmen voor John Kasich in diens thuisstaat Ohio, waar de winnaar alle delegates krijgt, en hoopt een wederdienst in zijn eigen Florida. (KVDA)