Wa Lone (32) en Kyaw Soe Oo (28), beiden Myanmarese burgers, werden op 12 december opgepakt omdat ze documenten zouden bezitten over de militaire repressie tegen de Rohingya in de westelijke deelstaat Rakhine, waardoor al bijna 700.000 leden van de moslimminderheid op de vlucht zijn geslagen.

Het proces tegen de twee journalisten veroorzaakte veel controverse in Myanmar: de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht staat er ter discussie. De werkgever van de twee journalisten, persagentschap Reuters, veroordeelde de uitspraak snel. De twee riskeerden initieel 14 jaar cel.

Wa Lone (32) en Kyaw Soe Oo (28), beiden Myanmarese burgers, werden op 12 december opgepakt omdat ze documenten zouden bezitten over de militaire repressie tegen de Rohingya in de westelijke deelstaat Rakhine, waardoor al bijna 700.000 leden van de moslimminderheid op de vlucht zijn geslagen.Het proces tegen de twee journalisten veroorzaakte veel controverse in Myanmar: de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht staat er ter discussie. De werkgever van de twee journalisten, persagentschap Reuters, veroordeelde de uitspraak snel. De twee riskeerden initieel 14 jaar cel.