Op basis van de wet op de openbaarheid van bestuur (wob) vroegen de journalisten inzage in de onkostennota's van de 751 Europarlementsleden, maar het parlement weigerde de documenten vrij te geven. Daarom maakten de journalisten op 13 november 2015 de zaak aanhangig bij het hof in Luxemburg, zo bericht Mondiaal Nieuws (MO) vrijdag.

Buitensporige werklast

Het team van 29 journalisten van onder meer MO*, Newsweek Poland, de NOS en Stern vroeg bij het Europees Parlement alle documenten op met betrekking tot de onkostenvergoedingen die Europarlementsleden de afgelopen vier jaar hebben ontvangen. Het gaat om de onkostenvergoedingen die Europarlementsleden bovenop hun salaris krijgen, waaronder een algemene onkostenvergoeding, reisonkosten, dagvergoedingen en fondsen voor het personeel.

In september 2015 verwierp het Europees parlement de wob-verzoeken van alle journalisten op basis van de bescherming van persoonsgegevens en een vermeende buitensporige werklast die het gevolg zou zijn van het vrijgeven van de documenten. Het Europees Parlement argumenteerde bovendien dat het geen documenten bijhoudt over hoe de Europarlementsleden hun algemene onkostenvergoedingen besteden. Daarop stapten de journalisten naar het Europees Hof van Justitie. (Belga/MVM)

Op basis van de wet op de openbaarheid van bestuur (wob) vroegen de journalisten inzage in de onkostennota's van de 751 Europarlementsleden, maar het parlement weigerde de documenten vrij te geven. Daarom maakten de journalisten op 13 november 2015 de zaak aanhangig bij het hof in Luxemburg, zo bericht Mondiaal Nieuws (MO) vrijdag. Het team van 29 journalisten van onder meer MO*, Newsweek Poland, de NOS en Stern vroeg bij het Europees Parlement alle documenten op met betrekking tot de onkostenvergoedingen die Europarlementsleden de afgelopen vier jaar hebben ontvangen. Het gaat om de onkostenvergoedingen die Europarlementsleden bovenop hun salaris krijgen, waaronder een algemene onkostenvergoeding, reisonkosten, dagvergoedingen en fondsen voor het personeel. In september 2015 verwierp het Europees parlement de wob-verzoeken van alle journalisten op basis van de bescherming van persoonsgegevens en een vermeende buitensporige werklast die het gevolg zou zijn van het vrijgeven van de documenten. Het Europees Parlement argumenteerde bovendien dat het geen documenten bijhoudt over hoe de Europarlementsleden hun algemene onkostenvergoedingen besteden. Daarop stapten de journalisten naar het Europees Hof van Justitie. (Belga/MVM)