John Kerry brengt historisch bezoek aan herdenkingsplaats Hiroshima

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. © REUTERS

De Amerikaanse minister van Buitenlande Zaken John Kerry brengt volgende week een bezoek aan de herdenkingsplaats in Hiroshima voor de slachtoffers van het Amerikaanse bombardement met een atoombom in 1945. Historisch, omdat de Japanse stad nog nooit eerder een ambtsdrager van die allure daarvoor mocht ontvangen.

John Kerry en zeven andere ministers van Buitenlandse Zaken zullen volgende week bloemen neerleggen aan het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de eerste nucleaire aanval in de geschiedenis. Dat gebeurt in de marge van de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7, of Groep van Zeven, in Hiroshima. Enkele belangrijke ontwikkelingen in de internationale politiek, zoals de strijd tegen terreur, staan dan op de agenda. Het bezoek van Kerry aan het ‘Peace Memorial Park’ van Hiroshima is op zijn minst opvallend te noemen, omdat nog nooit eerder een in dienst zijnde Amerikaanse ambtsdrager van die orde dat gedaan heeft.

Tot nu was Nancy Pelosi, in 2008 toenmalig voorzitter van het Amerikaanse parlement, de hoogstgeplaatste Amerikaanse ambtsdrager in dienst die bloemen neergelegd had aan het cenotaaf met de namen van alle slachtoffers erop. Vorig jaar was er nog de 70ste verjaardag van het bombardement, maar toen waren het ‘maar’ de Amerikaanse ambassadeur en staatssecretaris voor wapencontrole en internationale veiligheid die de VS vertegenwoordigden tijdens de herdenking.

Juist om de atoombom te gebruiken

Ook Barack Obama, die in 2009 nog zijn wens uitdrukte voor een wereld zonder nucleaire wapens, heeft de getroffen Japanse stad nog niet bezocht tijdens zijn presidentschap. Maar ook daar zou in de nabije toekomst verandering kunnen in komen, want in mei verzamelen alle politieke leiders van de G7 samen in het Japanse Ise-Shima.

In Japan hoopt men dat Obama het voorbeeld van zijn minister van Buitenland volgt en ook een bezoek brengt aan het ‘Peace Memorial Park’. Het zou de eerste zittende Amerikaanse president zijn in de geschiedenis die dat doet. “Bij veel Amerikanen ligt dat ook gevoelig omdat zij denken dat hun land gewoonweg juist was om de atoombom te gebruiken en omdat het de oorlog beëindigde”, vertelt een Japanse professor van de Hiroshima City University. “Aan de andere kant vraagt Japan ook geen verontschuldigingen aan de Amerikanen, omdat het zelf liever op de vlakte blijft over de eigen oorlogsmisdaden.”

Bij de aanval in de ochtend van 6 augustus 1945 vielen 80.000 doden en in de maanden daarna stierven er nog eens tienduizenden mensen aan hun verwondingen, vooral door de blootstelling aan radioactieve straling. Door de aanvallen met een atoombom in Hiroshima en Nagasaki, gaf Japan zich op 15 augustus 1945 wel over aan de Amerikanen.

Oproep tot nucleaire ontwapening

Fumio Kishida, de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, is volgens de Britse krant The Guardian van plan om tijdens de G7-top op te roepen tot nucleaire ontwapening. “Het is belangrijk dat wereldleiders de herdenkingssite voor de nucleaire aanval bezoeken zodat ze zelf de ravage ervan onder ogen kunnen zien”, zei Kishida aan lokale reporters. “Ik wil vanuit Hiroshima een oproep tot nucleaire ontwapening de wereld insturen.” Ook de burgemeester van Hiroshima, Kazumi Matsui, hoopt dat de ministers bij het bezoek zullen leren uit de verwoestende gevolgen van het bombardement en nucleaire wapens afschaffen.

Slachtoffers van de nucleaire aanval zijn verdeeld over de vraag of de westerse leiders hun excuses moeten aanbieden. “Ik hoop alleen dat Obama en de andere G7-leiders hun mening veranderen over het bezit van nucleaire wapens”, zegt Keiko Ogura, die een 8-jarig meisje was op het moment van het bombardement, aan The Guardian. “Ze zouden het bezoek moeten zien als een opportuniteit om de wereld in de juiste richting te sturen, want enkel zij hebben de macht om het te doen.” (RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content