Kerry was in Genève, waar hij zijn Russische ambtsgenoot Sergei Lavrov ontmoette om te praten over het plan om de Syrische chemische wapens onder controle te brengen van de internationale gemeenschap.

Snel en stipt uitvoeren

Een deal met Syrië "moet verifierbaar zijn", zei Kerry. "Het moet geloofwaardig zijn. Het moet met spoed gebeuren en stipt uitgevoerd worden. En er moeten consequenties volgen als het niet wordt uitgevoerd."

Om te bewijzen dat het menens is, moet het regime van de Syrische peseident Bashar Al-Assad snel een inventaris van zijn chemische arsenaal overmaken, vindt Kerry. Syrië heeft de officiële documenten voor toetreding tot de internationale conventie tegen het gebruik van chemische wapens zopas naar de Verenigde Staten gestuurd. Het regime wil een maand na die toetreding beginnen met het openbaar maken van zijn chemische wapenvoorraden. Kerry wil dat een stuk sneller zien gebeuren.

Grote verwachtingen

"Het woord van het Syrische regime alleen is vanuit ons standpunt niet genoeg", zei Kerry. "De verwachtingen liggen hoog. Ze liggen hoog voor de VS en mischien nog meer voor Rsuland, om de belofte van dit moment waar te maken."

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei op zijn beurt dat een systeem dat de Syrische chemische wapens moet opsporen en vernietigen "elke reden wegneemt voor de VS en andere landen om Syrië aan te vallen." (Belga/TV)

Kerry was in Genève, waar hij zijn Russische ambtsgenoot Sergei Lavrov ontmoette om te praten over het plan om de Syrische chemische wapens onder controle te brengen van de internationale gemeenschap.Een deal met Syrië "moet verifierbaar zijn", zei Kerry. "Het moet geloofwaardig zijn. Het moet met spoed gebeuren en stipt uitgevoerd worden. En er moeten consequenties volgen als het niet wordt uitgevoerd."Om te bewijzen dat het menens is, moet het regime van de Syrische peseident Bashar Al-Assad snel een inventaris van zijn chemische arsenaal overmaken, vindt Kerry. Syrië heeft de officiële documenten voor toetreding tot de internationale conventie tegen het gebruik van chemische wapens zopas naar de Verenigde Staten gestuurd. Het regime wil een maand na die toetreding beginnen met het openbaar maken van zijn chemische wapenvoorraden. Kerry wil dat een stuk sneller zien gebeuren."Het woord van het Syrische regime alleen is vanuit ons standpunt niet genoeg", zei Kerry. "De verwachtingen liggen hoog. Ze liggen hoog voor de VS en mischien nog meer voor Rsuland, om de belofte van dit moment waar te maken."De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei op zijn beurt dat een systeem dat de Syrische chemische wapens moet opsporen en vernietigen "elke reden wegneemt voor de VS en andere landen om Syrië aan te vallen." (Belga/TV)