Het private Mauritaanse persagentschap Al-Akhbar meldt de opeising door Ansar Dine.

De groep wordt geleid door de voormalige chef van de Touareg-rebellen, Iyad Ag Ghaly, die jihadist geworden is. Hij vertelde aan het agenschap dat hij "zijn voertuig gevuld met explosieven liet ontploffen bij de basis Kandi, in het centrum van Kidal, waar de Fransen en de Minusma (VN-missie in Mali, red.) gevestigd zijn". Daarbij vielen "tientallen doden en gewonden" zei hij.

Volgens de verantwoordelijke van Minusma werden zes Guinese blauwhelmen gedood. Er viel een dertigtal gewonden.

Tweede aanslag

Ansar Dine eiste eind november al een andere aanval op tegen een Minusma-kamp in Kidal, waarbij twee soldaten en een burger om het leven kwamen. De groep maakt deel uit van de aan al-Qaeda gelinkte islamisten, die tussen maart 2012 en januari 2013 het noorden van Mali controleerden. Ze werden grotendeels verjaagd door een internationale militaire operatie, op initiatief van Frankrijk, die nog steeds aan de gang is. Er zijn echter nog steeds grote gebieden die volledig onder controle zijn van de islamisten.

(Belga/RR)

Het private Mauritaanse persagentschap Al-Akhbar meldt de opeising door Ansar Dine. De groep wordt geleid door de voormalige chef van de Touareg-rebellen, Iyad Ag Ghaly, die jihadist geworden is. Hij vertelde aan het agenschap dat hij "zijn voertuig gevuld met explosieven liet ontploffen bij de basis Kandi, in het centrum van Kidal, waar de Fransen en de Minusma (VN-missie in Mali, red.) gevestigd zijn". Daarbij vielen "tientallen doden en gewonden" zei hij. Volgens de verantwoordelijke van Minusma werden zes Guinese blauwhelmen gedood. Er viel een dertigtal gewonden. Ansar Dine eiste eind november al een andere aanval op tegen een Minusma-kamp in Kidal, waarbij twee soldaten en een burger om het leven kwamen. De groep maakt deel uit van de aan al-Qaeda gelinkte islamisten, die tussen maart 2012 en januari 2013 het noorden van Mali controleerden. Ze werden grotendeels verjaagd door een internationale militaire operatie, op initiatief van Frankrijk, die nog steeds aan de gang is. Er zijn echter nog steeds grote gebieden die volledig onder controle zijn van de islamisten.(Belga/RR)