Jeruzalem: spanning rond Tempelberg

Yehuda Glick, de joodse activist die woensdag werd neergeschoten © Reuters

Na een aanslag tegen een joodse activist en het doden van de verdachte, is de Tempelberg in Jeruzalem een dag lang gesloten gebleven. Voor de Palestijnse president Abbas “komt dat neer op een oorlogsverklaring”.

De spanningen liepen op nadat een motorrijder de rechtse joodse activist, Yehuda Glick, woensdagavond had neergeschoten. Glick, die ijvert, voor het recht van joden om op de Tempelberg te bidden, werd ernstig gewond naar het ziekenhuis overgebracht. Enkele uren later doodde de Israëlische politie de verdachte, de 32-jarige Muataz Hijazin, terwijl hij zich op het dak van zijn woning had verschanst achter zonnepanelen. Hijazin was in 2012 vrijgelaten uit Israëlische gevangenschap. Hij was een lid van Islamitische Jihad. Volgens de politie had hijzelf het vuur geopend, wat zijn nabestaanden tegenspraken.

Sluiting van 1 dag

Als reactie op het neerschieten van Glick wilden uiterst rechtse joden gaan betogen op de Tempelberg. Om grootschalige rellen aan Palestijnse kant te voorkomen werd het aantal deelnemers aan de begrafenis van Hijazin beperkt tot 48.

En de Tempelberg werd voor iedereen gesloten.

Eerst leek dat het maatregel van langere duur, vandaar de reactie van de Palestijnse president, maar gauw preciseerde een Israëlische minister dat het slechts voor één dag zou gelden, en dat hij vrijdaggebed normaal zou kunnen doorgaan.

Al sinds de Britse tijd is het niet makkelijk om de religieuze groepen tot een regeling te brengen over de Tempelberg.

Die berg is de heiligste plaats van joden (daar stond hun tempel met de Ark des Verbonds), en de derde heiligste plaats van moslims, na Mekka en Medina, met de Al Aksa-moskee. Tot dusver mogen joden bidden aan de rand van de berg, aan de Klaagmuur, en mogen ze de berg bezoeken, als ze maar niet bidden.

Glick en zijn medestanders willen die regeling veranderen, en het recht verwerven om ook op de Tempelberg te bidden.

‘Chickenshit’

De spanning rond de Tempelberg komt op een moment dat ook de internationale spanning stijgt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft weliswaar afstand genomen van wat in The Atlantic Monthly werd geschreven: dat het Witte Huis de Israëlische premier Netanyahu beschouwt als een “chickenshit”, een broekschijter.

Maar vele commentatoren in Israël gaan ervan uit dat de teneur van het artikel klopt – dat het Witte Huis Netanyahu, en zijn nederzettingenpolitiek, zijn huizenbouw in Oost-Jeruzalem, meer dan beu is.

Israël heeft intussen zijn ambassadeur teruggeroepen uit Stockholm, Zweden, nadat dat land de Palestijnse staat als land heeft erkend.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content