Voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag start maandag het proces tegen de voormalige Congolese vicepresident Jean-Pierre Bemba. Hij staat terecht voor moord, verkrachting en plundering in Centraal-Afrika. Het proces zal vermoedelijk maanden duren.

Bemba is de meest prominente verdachte die terechtstaat voor het ICC sinds de oprichting ervan in 2002. Zijn proces is ook het eerste voor het ICC waarin een verdachte terechtstaat voor misdaden die niet door hem zijn gepleegd, maar door mannen onder zijn bevel.

Aanvallen

De feiten dateren van eind 2002, begin 2003. Als toenmalig leider van de rebellenbeweging Mouvement de Libération du Congo (MLC) stuurde Bemba zijn troepen naar buurland Centraal-Afrika om daar president Ange-Félix Patassé te helpen in de strijd tegen rebellen.

Volgens het ICC hebben de MLC-rebellen zich daarbij schuldig gemaakt aan wijdverspreide en systematische aanvallen tegen de burgerbevolking. Zo zouden meer dan 400 mensen zijn verkracht. Wie weerstand bood, werd gedood.

Bemba, die in april 2008 in Brussel werd opgepakt en die een levenslange celstraf riskeert, zou op de hoogte zijn geweest van de misdaden die zijn troepen begingen.

Voorbeeld

"Dit proces heeft een voorbeeldfunctie," zei hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo. "Militaire leiders die hun troepen misdaden laten begaan, moeten weten dat ze vervolgd kunnen worden."

Bemba, die tussen 2003 en 2006 Congolees vicepresident was, pleit onschuldig. Volgens zijn verdediging vochten de troepen "onder de Centraal-Afrikaanse vlag".

Voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag start maandag het proces tegen de voormalige Congolese vicepresident Jean-Pierre Bemba. Hij staat terecht voor moord, verkrachting en plundering in Centraal-Afrika. Het proces zal vermoedelijk maanden duren. Bemba is de meest prominente verdachte die terechtstaat voor het ICC sinds de oprichting ervan in 2002. Zijn proces is ook het eerste voor het ICC waarin een verdachte terechtstaat voor misdaden die niet door hem zijn gepleegd, maar door mannen onder zijn bevel. Aanvallen De feiten dateren van eind 2002, begin 2003. Als toenmalig leider van de rebellenbeweging Mouvement de Libération du Congo (MLC) stuurde Bemba zijn troepen naar buurland Centraal-Afrika om daar president Ange-Félix Patassé te helpen in de strijd tegen rebellen. Volgens het ICC hebben de MLC-rebellen zich daarbij schuldig gemaakt aan wijdverspreide en systematische aanvallen tegen de burgerbevolking. Zo zouden meer dan 400 mensen zijn verkracht. Wie weerstand bood, werd gedood. Bemba, die in april 2008 in Brussel werd opgepakt en die een levenslange celstraf riskeert, zou op de hoogte zijn geweest van de misdaden die zijn troepen begingen. Voorbeeld "Dit proces heeft een voorbeeldfunctie," zei hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo. "Militaire leiders die hun troepen misdaden laten begaan, moeten weten dat ze vervolgd kunnen worden." Bemba, die tussen 2003 en 2006 Congolees vicepresident was, pleit onschuldig. Volgens zijn verdediging vochten de troepen "onder de Centraal-Afrikaanse vlag".