Japanse premier: ‘Walvisvangst in Zuidelijke Oceaan laten doorgaan’

© Sea Shepherd
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De Japanse premier Shinzo Abe heeft aangekondigd dat hij nog meer zijn best zal doen om de jaarlijkse walvisvangst in de Zuidelijke Oceaan te laten doorgaan, ondanks een verbod van het Internationaal Gerechtshof.

‘Ik zal streven naar een hervatting van de commerciële walvisvangst om de wetenschappelijke gegevens te verzamelen die onontbeerlijk zijn voor het beheer van de zoogdieren,’ zei Abe in het parlement. Dat melden internationale media. ‘Daarvoor zal ik mij nog meer inzetten om begrip van de internationale gemeenschap te krijgen.’

Abe zei dat hij het jammer vindt ‘dat dit deel van de Japanse cultuur niet begrepen wordt door de internationale gemeenschap’.

VN-verbod

De Japanse premier gaat met zijn plannen in tegen een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, het belangrijkste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties. Dat oordeelde in maart dat de walvisvangst in de Zuidelijke Oceaan niet voor ‘wetenschappelijke’ doeleinden is, zoals Tokio beweert.

Australië had Japan in 2010 aangeklaagd omdat het ondanks een internationaal verbod de facto commercieel op de zoogdieren joeg. Tokio beriep zich op een uitzondering, met name dat walvisvangst voor wetenschappelijke doeleinden wel mag.

Japan zette na de uitspraak van de VN-rechtbank de walvisvangst in de Zuidelijke Oceaan stop. Gehoopt wordt dat de uitspraak een definitief einde van de commerciële walvisvangst zou betekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content