Keizer Akihito (82), die gezondheidsproblemen heeft, zei bezorgd te zijn dat hij niet langer in staat is om al zijn taken behoorlijk in te vullen. 'Ik maak mij zorgen over de moeilijkheid om mijn functies uit te oefenen als symbool van de staat', zei hij in een zeldzame videoboodschap die werd uitgezonden op de Japanse televisie.

Hoewel hij het woord troonsafstand vermeed, is het duidelijk dat hij graag zijn taken wil overdragen aan zijn zoon, kroonprins Naruhito.

Wet

Een abdicatie van de Japanse keizer zou ongezien in de moderne geschiedenis van het land en is dan ook niet wettelijk geregeld. Met zijn toespraak wil Akihito een wetsherziening om abdicatie mogelijk te maken, op de agenda zetten.

In een snelle reactie zei premier Shinzo Abe dat 'wij de woorden van de keizer ernstig in overweging zullen nemen en er diep over moeten nadenken'. Hij gaf ook aan dat een antwoord zal volgen.

Midden juli had de Japanse staatszender NHK al bericht dat Akihito de intentie heeft om af te treden, maar dat veroorzaakte toen veel ophef in Japan en werd ontkend door het keizerlijk paleis in Tokio.

Operaties

Akihito is de oudste zoon van Hirohito, de man die de Japanse overgave had beslist. Hirohito stierf in 1989. Akihito volgde hem officieel op in 1990.

Hij onderging in 2003 een heelkundige ingreep wegens prostaatkanker en leed aan stressgerelateerde aandoeningen in 2008. In 2011 moest hij twee weken in het ziekenhuis opgenomen worden wegens bronchitis. Hij kreeg een overbrugging van vernauwde kransslagaders in 2012. (KVDA)

Keizer Akihito (82), die gezondheidsproblemen heeft, zei bezorgd te zijn dat hij niet langer in staat is om al zijn taken behoorlijk in te vullen. 'Ik maak mij zorgen over de moeilijkheid om mijn functies uit te oefenen als symbool van de staat', zei hij in een zeldzame videoboodschap die werd uitgezonden op de Japanse televisie.Hoewel hij het woord troonsafstand vermeed, is het duidelijk dat hij graag zijn taken wil overdragen aan zijn zoon, kroonprins Naruhito.Een abdicatie van de Japanse keizer zou ongezien in de moderne geschiedenis van het land en is dan ook niet wettelijk geregeld. Met zijn toespraak wil Akihito een wetsherziening om abdicatie mogelijk te maken, op de agenda zetten.In een snelle reactie zei premier Shinzo Abe dat 'wij de woorden van de keizer ernstig in overweging zullen nemen en er diep over moeten nadenken'. Hij gaf ook aan dat een antwoord zal volgen.Midden juli had de Japanse staatszender NHK al bericht dat Akihito de intentie heeft om af te treden, maar dat veroorzaakte toen veel ophef in Japan en werd ontkend door het keizerlijk paleis in Tokio.Akihito is de oudste zoon van Hirohito, de man die de Japanse overgave had beslist. Hirohito stierf in 1989. Akihito volgde hem officieel op in 1990. Hij onderging in 2003 een heelkundige ingreep wegens prostaatkanker en leed aan stressgerelateerde aandoeningen in 2008. In 2011 moest hij twee weken in het ziekenhuis opgenomen worden wegens bronchitis. Hij kreeg een overbrugging van vernauwde kransslagaders in 2012. (KVDA)